Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till mottagningen i Malmö kommer de som inte längre känner igen sig i sin diagnos. Se i inslaget när chefsöverläkare Sophia Eberhard berättar vad det kan bero på. Foto: Linda Ekström

Här är första mottagningen för de som vill ompröva sin adhd eller autism

Uppdaterad
Publicerad

I april slog portarna upp för Sveriges första renodlade mottagning för diagnostisk omprövning – i Malmö. Hit kan den vända sig som inte längre känner igen sig i sin adhd- eller autismdiagnos och få en förnyad bedömning.

På mottagningen räknar man med att tio procent av de med adhd och autism inte längre uppfyller den diagnos som de fått i barndomen.

– Att man har med sig en diagnos som man inte känner igen sig i kan i sig vara ett lidande, säger Sophia Eberhard, chefsöverläkare i barnpsykiatri på Region Skåne.

Varför vissa personer kan bli av med sin diagnos vet man inte säkert. Men mottagningen driver samtidigt en forskningsverksamhet som bland annat ska ta reda på det.

– Vi tror att det kan vara att man hittar bra strategier för att funka i sin vardag eller att man verkar kunna växa ifrån hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, menar Sophia Eberhard.

Huruvida personerna skulle vara feldiagnostiserade är inget som mottagningen undersöker. Tidigare har den som velat ta bort en diagnos fått vända sig till den allmänna eller privata psykiatrin.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.