Foto: TT/Google Maps

Här brann det bilar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Här är Räddningstjänsten syds facit hittills för året när det gäller bilbränder i Malmö: över 160 insatser hittills – med tydlig tonvikt på östra delarna av stan.

Se vår karta över Räddninstjänsten syds insatser vid bilbränder i Malmö.

Statistiken som utgör underlaget för kartan gäller från årsskiftet fram till och med den 31 augusti 2016.

I fjol rapporterade vi att det de senaste fem åren brunnit nästan 800 bilar – i hela Skåne. Det blir alltså ett snitt på 160 bilar om året. Och hittills i år har räddningstjänsten alltså ryckt ut drygt 160 gånger i bara Malmö, där en insats inte nödvändigtvis behöver handla om bara en bil.

Flera bilar per insats

Viktigt att komma ihåg är nämligen att räddningstjänstens statistik handlar om insatser, inte om bilar. Om det brunnit fem bilar vid ett tillfälle då räddningstjänsten ryckt ut, så räknas det i statistiken som en insats.

Oftast handlar det om anlagda bränder, rapporterade vi då.

Självantänder inte

– Moderna bilar av i dag brinner inte av sig självt. Det finns ju naturligtvis händelser, men i normalläget är det inte så stor risk att en bil i dag självantänder, sa Bertil Nilsson, brandinspektör på Räddningstjänsten Syd, till SVT Nyheter då.

I stället trodde han att det ofta handlar om försäkrningsbedrägerier.

– Många bränder i bilar är alltså anlagda. Det finns naturligtvis några tekniska fel, men det stora flertalet är anlagda bränder, sa Bertil Nilsson.

Vill inte kännas vid

Det är också vanligt att ingen vill kännas vid de utbrända  bilvraken. I sommar har det handlat om var fjärde bil i Malmö, berättade vi tidigare.

– Det är jättevanligt, varje vecka får vi bärga övergivna bilar, sa Jimmy Silferberg på Assistancekåren till SVT Nyheter Skåne då.

I det fallet tillhörde bilen en så kallad bilmålvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.