Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man dumpade ett kylskåp vid återvinningsstationen på Hermodsdal, något som polisen fångade på film. Foto: Polisen/Fanny Berg

Här fångas sopdumpningen på Hermodsdal på film – två män döms

Uppdaterad
Publicerad

Säckar med renoveringsskräp och ett kylskåp. Det är exempel på vad som dumpats på återvinningsstationen på Hermodsdal i Malmö. Något som nyligen ledde till att två män dömdes för brott. Och centralen är hårt drabbad.

– Det har blivit en vana att dumpa grovavfall här, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA syd.

Det var i januari som två män, vid olika tillfällen, bestämde sig för att slänga skräpet. Och sopdumpningen blev dyr. Den ena mannen dömdes till dagsböter som landade på totalt 1 800 kronor. Han blev också skyldig att betala 5 000 kronor i ersättning till VA syd.

– Så han fick betala 6 800 kronor för att ha dumpat ett kylskåp här, säger Johannes Dontsios, kommunpolis.

Leder till andra brott

I det andra fallet bestred mannen anklagelserna och därför gick det hela vägen till Malmö tingsrätt. Något som är ovanligt. Endast fyra fall gällande brott om nedskräpning nådde Malmö tingsrätt under 2023.

– Vi gör massa insatser i området, men nedskräpningen är en viktig del. Det finns studier som visar att om man bor i ett område där nedskräpning är ett stort problem så är det också mer troligt att man begår andra brott, säger Johannes Dontsios.

Och problemen vid återvinningsstationen på Hermodsdal är stora.

– Det är absolut en av de mest drabbade centralerna i Malmö, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA syd.

Sedan årsskiftet är VA syd ansvariga för insamlandet av skräpet på Malmös återvinningsstationer och de blir också ansvariga för att städa upp allt grovavfall som dumpas olagligt.

– Man slänger allt möjligt. Det kan vara möbler, kylskåp och olja. Jag tror det handlar om okunskap och lättja, säger hon.

”Råttkoloni” har uppstått

VA Syd har sedan 1 januari i år forslat bort 18 ton grovavfall från Malmös återvinningsstationer.

– Det kostar oss två miljoner kronor om året. Hade folk skött sig hade vi bara behövt lägga en fjärdedel av den kostnaden på att städa.

Och situationen på Hermodsdal är så illa att det har byggts ett bo under behållarna.

– En råttkoloni har jag fått det beskrivit som. Ryktet säger att de är stora som taxar. Så nu måste vi flytta alla behållare, få bort råttorna och lägga ny asfalt, säger Jenny Sponn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.