Övergiven utbränd bil på Cronmans väg i Malmö. Foto: SVT

Var fjärde utbränd bil vill ingen kännas vid

Uppdaterad
Publicerad

En konsekvens av de många bilbränderna i Malmö är att flera utbrända fordon blir stående utan att någon vill kännas vid dem.

I sommar har det gällt var fjärde utbränd bil.

När ingen verkade bry sig om en utbränd bil på bostadbolaget MKB:s parkering skickade gatukontoret dit en fordonsflyttare för att spåra ägaren.

I det här fallet tillhörde fordonet en så kallad bilmålvakt, som inte hade någon tanke på att flytta bilen. Då blir det istället kommunen som får se till att den tas bort.

– Det är jättevanligt, varje vecka får vi bärga övergivna bilar, säger Jimmy Silferberg på Assistancekåren, som ska köra det utbrända vraket till skroten.

Majoriteten av bilvraken tas om hand av ägaren själv, eller ett försäkringsbolag, men ungefär var fjärde bil som har brunnit överges och blir stående i flera dagar utan åtgärd.

– Det kan ta upp till en vecka för bilen måste ju anses vara övergiven av ägaren först, säger Eva Svenning som är verksamhetsansvarig för parkeringsfrågor på Gatukontoret.

Står bilen på allmän mark, får skattebetalarna bekosta bärgning och skrotning, annars faktureras markägaren. 

Till exempel har MKB hittills i sommar fått lägga drygt 40 000 kronor på att flytta utbrända bilar.

– Här står 5-6 bilar som kom in förra veckan som ingen vill kännas vid och det lär väl komma fler, säger Patrik Westberg på bilskroten Returbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.