Malmö arab filmfestival har blivit en stor träffpunkt utanför arabvärlden. Foto: Firas Razak

Här invigs arabiska filmfestivalen i Malmö

Publicerad

Röda mattan var utrullad när den sjätte upplagan av Malmö Arab Film Festival invigdes på fredagen. Festivalen har nu seglat upp som den största träffpunkten för arabisk film och kultur utanför arabvärlden.

Under festivaldagarna visas omkring 120 långfilmer, kortfilmer och dokumentärer från hela världen, med tävlingsprogram, panoramor, retrospektiv och specialvisningar.

– Bland nyheterna i år är att vi ordnar särskilda nattvisningar med arabisk musik, mat och film. Dessutom har vi inrättat ett särskilt ”Publikens pris”, där alla kan vara med och rösta fram bästa filmen, berättar festivalens grundare Mouhamad Keblawi.

I år finns även ett särskilt fokus på marockansk film.

– Vi är stolta och glada att delta. Med tanken på festivalens storlek är detta ett unikt tillfälle att låta den skandinaviska publiken stifta bekanstskap med arabisk film, säger Abdelhaq Mantrach, ordförande för festivalen d´Auteur i Rabat, Marocko.

I vimlet träffar vi även palestinska regissören Mai Masri, som deltar med sin film ”3000 nights”.

– Den är baserad på en verklig historia om en palestinsk kvinna som föder sitt barn i israelisk fångenskap. Jag känner mig oerhört peppad att få vara här och visa den för så många som möjligt, säger hon.

Den sjätte upplagan av Malmö Arab Film Festival pågår mellan 30 september och 5 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.