Hamnen i Dockan i Malmö Foto: SVT

Här ökar båtmotorstölderna mest

Publicerad

Det stjäls alltfler båtmotorer och störst ökning är det i polisregion Syd, det vill säga i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Här har stölderna ökat med hela 96 procent.

Det är högsäsong för båtlivet och mycket pengar som ligger och guppar i hamnarna. Dyra utombordsmotorer är begärligt stöldgods. Hittills i år har 176 stölder av båtmotorer rapporterats in i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Det är en ökning med hela 96 procent jämfört med samma period i fjol då 90 stölder av båtmotorer rapporterades.

– Många utombordare kan man bara lyfta av eller sågar de helt enkelt upp akterspegeln för att komma åt motorn, säger Olle Södermalm som har sin båt liggande i Dockan i Malmö. Han har själv inte blivit drabbad i Malmö men säger att han har en båt i Blekinge och där sker det fler stölder.

Dockan är en relativt skyddad hamn med bostadshus och kontor runtomkring.

– Här är vi relativt säkra men på mer undanskymda platser är det lättare för tjuvarna att stjäla, säger Olle Södermalm.

Högre stöldrisk långt från hamnarna

Vissa uppställningsplatser för båtarna ligger inte i anslutning till hamnarna. Så ser det ut till exempel i Lomma och där har båtägare råkat ut för inbrott och stölder.

I Skanörs hamn finns uppställningsplatsen för båtar i direkt anslutning till hamnen. Mycket folk rör sig också i området eftersom det finns populära badplatser och restauranger i närheten.

– Jag har hittills i år bara hört talas om en stöld av en båtmotor, säger Anders Mattsson, ordförande i Skanörs hamnförening.

Han tror att motorerna som stjäls i hög grad körs utomlands.

Utombordare mest stöldbegärliga

– Det är nära till kontinenten och de dyraste utombordarna kostar flera hundra tusentals kronor så de är attraktiva att stjäla, säger Anders Mattsson.

Han tycker det är olyckligt om uppställningsplatserna måste inhägnas med stängsel, lås och övervakningskameror.

– Det vore inte alls roligt om det blir så. I Lomma har de fått anställa vakter för att förhindra inbrott och stölder, säger han.

Polisen uppmanar till ”grannsamverkan”

De flesta stölderna sker i början och slutet på båtsäsongen. Polis och försäkringsbolag försöker på olika sätt förmå båtägarna att skydda sina dyra ägodelar med godkända hänglås. De uppmanar också till ”grannsamverkan” båtägare emellan.

I hela riket har det första halvåret rapporterats 1079 stulna båtmotorer till polisen enligt statistik från Brottsförebygganderådet, Brå. Det är en ökning med ca 30 procent jämfört med samma period 2015 då det polisanmäldes 827 stulna motorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.