Pippis papegoja Douglas med livspartnern Gojan.

Här ska Pippis papegoja bo

Uppdaterad
Publicerad

Papegojan Douglas har lämnat Malmö Folkets park och är nu på plats i sitt nya hem i Tyskland.

– Vi gläder oss enormt, säger Matthias Reinschmidt, chef för Karlsruhe zoo till den tyska tv-kanalen ARD.

Det såg dystert ut ett tag för den bevingade barnfilmskådisen från 1970. I Pippi Långstrumpfilmen ”Pippi på de sju haven” spelade Douglas Pippis den talande papegojan Rosalinda.

Buren dömdes ut

Sedan avbröts filmkarriären, och Douglas har därefter levt ett lugnt djurparksliv – först i Jönköping och de senaste åren på Reptilcenter i Malmö Folkets park.

Ålderdomen för den 49-åriga papegojan var njutbar – tills Jordbruksverket dömde ut buren, som ansågs vara för trång. Om inte Douglas flyttades, riskerade han avlivning.

Douglas öde spreds i medierna och Frank Madsen, chef för Reptilcenter, började få erbjudanden från hela världen från personer som ville ta hand om papegojan. Till slut föll valet på zoo i Karlsruhe, som erbjud en bur på över 70 kvadratmeter. Jordbruksverket krävde minst 30 kvadrat.

Livspartner följde med

Frank Madsen reste själv till Tyskland med papegojan. Men Douglas flyttade inte ensam. Med sig hade han sin livspartner Gojan, en gulbröstad arapapegoja som Douglas varit ihop med länge.

– Det måste hon göra. De är ett par och det kan man inte dela på, då sörjer han ihjäl sig, sa Madsen i en tidigare SVT-intervju.

Väl framme i den tyska djurparken hölls ett välkomstparty för de två, till tonerna av Pippivisan på tyska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.