Foto: Julia Åberg

Här vajar HBTQ-flaggan på äldreboendet

Publicerad

Att flytta in på ett äldreboende är för många en omvälvande upplevelse. Och kanske ökar oron än mer ifall man är rädd att inte bli accepterad för den man är. På vårdboendet Rönnbäret i Malmö har personalen nu blivit det första kommunala vårdboendet i staden med att bli HBTQ-certifierade. Allt för att bättre kunna bemöta personer med olika bakgrund i livet.

I höstas kom den upp, den regnbågsfärgade flaggan utanför Rönnbäret i Malmö. Nu har den kompletterats med regnbågsfärgade klistermärken på dörrarna inne på boendet. Att flaggorna finns just här beror på att personalen  fått särskild utbildning i att bryta upp förutfattade meningar. Och detta i frågor som för många fortfarande kan vara väldigt känsliga.

– Äldre människor som bor hos oss har varit med om en annan tid, då det var olagligt att ha en annan sexuell läggning. Som homosexuell betraktades du som både kriminell och sjuk, säger Jonas Jonas Niklasson, sektionschef på Rönnbäret. 

Partner eller syster?

Personalen på boendet har den senaste tiden genomgått särkild utbildning för att få ny kunskap om hur människor med en annan sexuell identitet än den som ligger innanför normen bäst kan bemötas. Och nu har Rönnbäret blivit det första kommunala äldreboendet i Malmö med ett certifikat som bekräftar kunskaperna. Till exempel har personalen fått tänka kring nya sätt att bemöta nyinflyttade på boendet.

– Det kan vara att man ser ett fotografi på två kvinnor i bokhyllan, och kanske spontant frågar om det är en syster eller väninna på bilden. Men i stället för att göra antaganden om vem personen är kan man låta den boende själv berätta. Är detta en partner sedan femtio år, eller är det en syster?

För att sätta sig in i hur ett liv som HBTQ-person kan vara har cheferna själva fått prova på att vara vad som av samhället betraktas som annorlunda. Jonas Niklasson valde att klä sig i kjol för en dag.

– På vägen hit fick jag jättemycket blickar, det var tufft och jag kände mig väldigt annorlunda. Även fast det bara var en dag. Jag vill ge min beundran till människor som vågar vara annorlunda varje dag.

Alla ska känna sig trygga

Men arbetet med att HBTQ-certifiera boendet har även stött på patrull på sina håll. Reaktionerna har stundtals varit blandade.

– Människor har ringt och skrivit till oss och bett oss ta ner flaggan. Man tycker inte att den är passande. Men vi har också fått frågor om hur man ställer sig i kö till oss, och när man kan få flytta in, berättar Gabriell Meldo.

Och flaggan kommer bli kvar. På Rönnbäret hoppas man att fler verksamheter ska ta efter initiativet. Så att fler kan få möjlighet att vara den de är på ålderns höst.

– Vi hoppas att människor som har en annan sexuell läggning eller identitet kan få känna att här är jag trygg. Att personalen förstår mig, och vågar prata öppet. Så att även jag kan få sprida min historia vidare till nästa generation, säger Jonas Niklasson.

Och kanske är vi människor inte alls speciellt olika när det handlar om vad vi behöver när vi en gång blir gamla, oavsett om man levt ett liv innanför normen eller inte. Britta Mattisson bor på Rönnbäret, och har sin uppfattning klar om vad som är viktigast i boendefrågan.

– Trygghet och renlighet. Och trevliga, hjälpsamma flickor, säger hon.

Fakta HBTQ

HBTQ är en förkortning som omfattar Homo, Bi och Transpersoner, samt personer som ser sig själva som Queer, det vill säga utanför den gängse normen för kön.

Bakom utbildning och certifiering står Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSL.

Vårdboendet Rönnbäret har även fått bidrag fån Socialstyrelsen för att kunna genomföra arbetet med certifieringen. Samma Socialstyrelse som år 1979 upphörde med att klassa homosexuella som sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.