Henrik Fritzon (S). Foto: Pressbild/TT

”Kontrollerna är skadliga för arbetsmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna är starka efter att regeringen fattat beslut om att förlänga id-kontrollerna på resor mellan Danmark och Sverige. ”Skadligt för arbetsmarknaden”, menar Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, som hoppas att regeringen i stället slopar den inre gränskontrollen.

Regeringen beslutade att förlänga id-kontrollerna fram till februari nästa år.

Flera ledande politiker och företrädare för näringslivet i Skåne protesterade omgående mot regeringens besked. Henrik Fritzon vill att det är sista gången som id-kontrollerna förlängs.

– ID- och gränskontrollerna är skadliga för den skånska arbetsmarknaden. De ställer till väldigt mycket bekymmer för människor som arbetar i Danmark. Det är angeläget att de fasas ut så snart som möjligt, säger Henrik Fritzon (S).

Nytt system

Lyssnar regeringen på er kritik?

– Ja, vi har haft många samtal om detta. Från vår sida är det angeläget att de inte blir långvariga. Regeringen har samtidigt ansvaret för migrationspolitiken och måste göra sammanvägda bedömningar, säger Henrik Fritzon.

DSB testkör i dagarna ett nytt system för id-kontrollerna på Copenhagen Airport. Förhoppningen är att systemet – som innebär att resenärerna inte behöver byta tågperrong – ska minska restiden.

Cristina Glad (L), vice gruppledare, menar att regeringens beslut är ”oacceptabelt”.

– Jag är besviken. Det är oacceptabelt att man inte har gjort någonting för att förbättra situationen, och att man sedan bara förlänger. Detta trots att kontrollerna har fått ännu värre påföljder än väntat, säger Cristina Glad.

Hon fortsätter:

– Jag förstår att alla pendlare är förtvivlade över att regeringen inte förstår deras situation, säger Glad.

Vill ha bort gränskontroller

I nästa vecka väntas beslut huruvida regeringen också väljer att förlänga den tillfälliga inre gränskontrollen, som bland annat genomförs på Hyllie station, Lernacken och i flera skånska hamnar.

Henrik Fritzon uppger att Sverige och Danmark för diskussioner om att den inre gränskontrollen ska kunna genomföras ombord på tågen. En överenskommelse måste dock till för att uniformerad polis från Sverige ska kunna operera i Danmark.

– Det förutsätter att danska staten ger ett sådant tillstånd, säger Henrik Fritzon.

Har du fått några indikationer på om också gränskontrollen förlängs?

– Besked kommer troligen i nästa vecka. Men i grund och botten anser jag att det är lite konstigt att vi ska behöva två kontroller. Resenärer har väldigt svårt att förstå det. Jag hoppas att regeringen väljer att ta bort gränskontrollerna, säger Henrik Fritzon (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.