Foto: SVT

Barn larmar om hot och våld på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 20 ensamkommande flyktingbarn som bor på Frostavallens asylboende i Höör, har anmält boendet till Migrationsverket för olika missförhållanden.

Bland annat ska delar av personalen ha uppträtt både hotfullt och aggressivt.

När SVT besöker boendet är pojkarna rädda för att prata. Efter ett tag berättar de att flera av dem har fått lavetter från personalen.

En före detta anställd instämmer att det förekommit våldsamt beteende från personalen.

– Jag har sett en i personalen springa på ett aggressivt sätt mot en av ungdomarna och ta honom i halsen. Jag kan inte använda de orden som jag hörde där, säger Seval Shakir, före detta anställd på boendet.

”Får repressalier”

Vian Delsoz företräder två av pojkarna på boendet. Nu har hon och en annan god man motanmälts av boendet för att de ska ha uppviglat pojkarna att göra en anmälan.

– Pojkarna har inget förtroende för boendepersonalen. När de sen vänder sig till Migrationsverket får de repressalier för att de gjort det, säger Vian Delsoz.

Ledningen ställer sig frågande

Enligt Höörs biträdande socialchef Ewa Näslund har det aldrig tidigare förekommit så många anmälningar mot ett och samma boende. Nu är socialtjänsten inkopplad för att utreda situationen.

Ledningen på boendet ställer sig frågande till kritiken som framkommit.

– Det är en bild vi inte känner igen. En utredning pågår på socialtjänsten och vi får vänta och se vad den utvisar, säger verksamhetschef Anna Englund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.