– Det var lite dramatiskt. Hästen sprattlade till ibland och brandmännen fick akta sig, säger fotografen Peo Möller. Foto: Peo Möller

Hästen Skorpa räddad ur brunn i Tollarp

Uppdaterad
Publicerad

Sexåriga hästen Skorpa ramlade i förmiddags ner i en tio meter djup brunn i Rickarum utanför Tollarp. Flera lyckliga omständigheter underlättade räddningen...

Larmet kom 11.30 på lördagsförmiddagen. Då hade Skorpa klivit upp på locket till en gammal dricksvattenbrunn på gården.

– Brädorna i locket var murkna och hästen gick igenom. Större delen av hästen föll ner med bakbenen först. Men tack vare ett ledningsrör i mitt i brunnen, hindrades hästen från att ramla ända ner till botten, säger brandbefäl Joakim Nilsson till SVT Nyheter Skåne.

Traktor i närheten

Räddningstjänsten skickade två enheter. Räddningstjänsten i Kristianstad ryckte ut med sin speciella utrustning för djurräddning. Deltidskåren i Tollarp var först på plats och kunde, med hjälp av en traktor som befann sig i området, säkra hästen.

– Det var tur att det fanns en bonde med traktor i närheten. När hästen säkrats med stroppar, valde vi att invänta veterinär innan vi försökte lyfta hästen, säger Joakim Nilsson.

Ägaren veterinär

Då dök Skorpas ägare upp, som dessutom är veterinär – ytterligare en lycklig omständighet som underlättade räddningsarbetet.

Räddningen påbörjades med hjälp av traktorlastaren. 

”Sprattlade till ibland”

– Det var lite dramatiskt. Hästen sprattlade till ibland och brandmännen fick akta sig, berättare Peo Möller, fotograf på plats.

Efter en timmes arbete hade räddningstjänsten fått upp hästen vid 12.30.

Lugnt till stallplats

– Lite medtagen gick den lugnt tillbaka till sin stallplats där ägaren kunde ta av stropparna göra en vidare bedömning i egenskap av veterinär, säger brandförman Joakim Nilsson.

Han konstaterade att Skorpa på många sätt haft tur i dag.

– Det var också mycket bra jobbat av all personal som var på plats. Och tur att bonden med traktorn fanns i närheten, säger Joakim Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.