”Hedersmotiv förmildrande omständighet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot 17-åringen som enligt Lunds tingsrätt är skyldig till mordet på sin 19-åriga syster i Landskrona i april förra året. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han kan dömas till fängelse.

Han nekar till dådet och skyller det i stället på en okänd man. Men tingsrätten fann i december att det finns övertygande bevisning om 17-åringens skuld och att motivet av allt att döma varit hedersrelaterat.

Åklagaren Magnus Larsson upprepar det krav på åtta års fängelse som han framförde i sin plädering den 10 december, före den rättspsykiatriska undersökningen.

Kvinnomord

Hänsynslöst dåd

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi, som medverkar per telefon instämmer och klargör att hon anser annat straff än fängelse som uteslutet, trots den tilltalades låga ålder. Hon menar att straffvärdet för mordet motsvarar livstid.

Massi Fritz säger också att motivet, att återupprätta familjens heder, måste ses som en försvårande omständighet.

– Det är svårt att föreställa sig ett hänsynslösare dåd än detta, säger Massi Fritz och kallar mordet för ”brutal avrättning”.

Försvarsadvokaten Urban Jansson konstaterar att rätten redan funnit att 17-åringen är skyldig till mord och att det funnits ett hedersmotiv. Med den utgångspunkten framhåller Jansson att det inte funnits någon omfattande planering bakom mordet och händelseförloppet varit hastigt, så att offret inte hunnit lida särskilt länge. Han påpekar också att hans klient bara var 16 år när mordet skedde och då hade konstaterade brister i sin utveckling.

– Det här är förmildrande omständigheter, säger advokaten.

Kräver vård

Han anser att det hastiga förloppet mer liknar en dråpssituation. Straffvärdet är enligt honom inte högre än tio år. Han anser även att det konstaterade hedersmotivet ska ses som en förmildrande omständighet – att pojken förmåtts av andra att utföra mordet.

Med de argumenten kräver Urban Jansson 20 månaders sluten ungdomsvård. Han kräver även att 17-åringen släpps ur häktet för att omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU).

Den kommande domen blir med all säkerhet överklagad, säger Urban Jansson till TT.

-Det gäller framför allt skuldfrågan, säger han.

Det finns en begäran från försvaret om att syskonens pappa och den 19-åriga kvinnans exmake ska förhöras. Men de befinner sig, vad man vet, i irakiska Kurdistan och det är osäkert om och när de förhören kan genomföras. Men formellt pågår fortfarande förundersökningen i den delen.

Efter överläggning beslutar rätten att 17-åringen ska vara kvar i häkte i avvaktan på domen. Dom i målet meddelas den 29 januari.

Fakta

* Den 19-åriga kvinnan återvände till sin mamma i Landskrona sedan hon brutit upp från ett påtvingat äktenskap i Irak.

* Hon upplevde hot från sin familj och fick hjälp till egen lägenhet i staden.

* På kvällen den 23 april hittades hon död i lägenheten. Kroppen bar spår av fler än hundra hugg med två knivar och en sax.

* Hennes då 16-årige bror greps samma kväll och häktades för mord. Han nekar och skyller dådet på en okänd man.

* Polis och åklagare har inte ansett sig kunna bevisa att mordet var hedersrelaterat. Den linjen drevs under rättegången i stället av advokat Elisabeth Massi Fritz som också övertygade tingsrätten.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomord

Mer i ämnet