Kritiken mot beslutet av omdirigera ambulanser nattetid får mer kritik. Foto: Johan Nilsson/TT

Hjärtstopp när ambulans körde till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En fick hjärtstopp. En annan fick åka tillbaka en timme senare med skallskada. Den sommarstängda akuten i Lund får mer kritik.

Under sommaren rapporterade SVT Nyheter Skåne om kritiken mot akutsjukvården i Lund. Under åtta veckor dirigerades ambulanser om till Malmö under nattetid. Det ledde till att anställda och skyddsombud rapporterade om en ohållbar arbetssituation och påpekade att patientsäkerheten riskerades.

Ny granskning

Tidningen Sjukhusläkaren har nu granskat 30 avvikelserapporter från sommaren. Enligt tidningen uppstod ett fall när man fick hjärtstopp under den 20 minuter längre transporten till Malmö.

En person drabbad av skallskada ska ha transporterats förbi Lund mot Malmö, bara för ett en timma senare köras tillbaka mot Lund.

– Det var bara tur att det inte hände något allvarligare under de här veckorna, säger ambulansöverläkare Maria Janson till Sjukhusläkaren.

Janson var chefsläkare under två av sommarveckorna när ambulanstransporterna dirigerades om. Hon bedömde att patiensäkerheten riskerades när en äldre man fick hjärtstopp.

– Just i det enskilda fallet så hade han inte blivit så dålig om han hade fått åka direkt till Lunds akutmottagning eftersom Lund var hans bostadsort. Vi bedriver bra vård i ambulansen men vi kan inte göra allt, säger Maria Janson.

”Ingen påverkan”

Enligt en utvärdering som sjukhuset gjort upplevde läkarna att omdirigeringen påverkade patientsäkerheten negativt.

– Jag har stor respekt för att medarbetarna upplevde att patientsäkerheten var försämrad, men sammantaget inte det min bild, säger verksamhetschefen Maria Ohlson Andersson till Sjukhusläkaren.

Trots avvikelserna för ambulansverksamheten ska inte patientsäkerheten ha påverkats nämnvärt, enligt en bedömning av Region Skånes Prehospitala Enhetschefsläkare.

– De bedömde att det inte var någon påverkan på patientsäkerheten och detta stöds också av IVO (Inspektionen för vård och omsorg, red. anm), säger Maria Ohlsson Andersson till Sjukhusläkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.