Butiksägaren Ali Burer kände inte till reglerna och fick höga böter Foto: Kenneth Sundin

Höga böter för burkar som inte går att panta

Uppdaterad
Publicerad

Att sälja burkar eller plastflaskor som inte går att panta är ett lagbrott. Trots det har antalet butiker som ertappats med detta fördubblats på bara ett år och Malmö sticker ut enligt Jordbruksverket.

Ali Burer jobbade med sina hyllor utanför sin butik på Möllevången i Malmö när han fick oväntat besök från Jordbruksverket.

– Det kom tre, fyra personer som tittade i kylen och frågade om det var pantflaskor.

Allt fler butiker säljer plastflaskor eller metallburkar som inte går att panta, vilket är förbjudet i lag sedan drygt tio år. Jordbruksverket gör varje år undersökningar och brukar hitta icke pantbara förpackningar i sju procent av butikerna. Men vid det senaste testet för några månader sedan hade antalet fördubblats till 15 procent.

– Värst är det i storstäderna och där Malmö sticker ut något, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.

Okända regler

32 butiker i Malmö har genomsökts och i tretton, däribland Ali Burers, finns förpackningar utan pant. I många fall har förpackningarna köpts in utomlands. SVT Nyheter Skåne har besökt fyra av butikerna som ertappats och i alla säger man att denna regel var okänd.

– Jag visste inte detta och kanske man skulle fått information, säger nyblivne butiksägaren Ali Burer.

– I de allra flesta fallen är det okunskap. För nya företagare handlar det om många nya regler att hålla reda på. Men samtidigt kan vi inte bortse ifrån att en del kanske fuskar och medvetet håller sig utanför systemet, säger Susanne Görsberg.

Höga böter

I en affär har man löst frågan genom en klisterlapp på plastflaskorna med en ny streckkod som gör dem pantbara, enligt personalen.

Jordbruksverket påpekar att den sparade energin av en återvunnen aluminiumburk motsvarar den energi som driver en dator i ett dygn. Istället riskerar de förbjudna burkarna att hamna i naturen.

– Ja de kan ju hamna där. Man läser ju ibland om att någon har dumpat förpackningar som inte går att panta, säger Susanne Görsberg.

Ali Burer som har fått betala femtusen kronor i böter kan nu inte visa upp en enda opantbar burk.

– Nej alla här går att panta. Jag blev lite orolig efter detta så det går inte mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.