Carina och Alvar Sonesson i Stockamöllan. Foto: Emil Langvad/TT

Höjda mjölkpriser – räddning för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Höjda mjölkpriser fyller hål som skapades redan för åtta år sedan.

För mjölkbönderna Carina och Alvar Sonesson i Stockamöllan kan omställningen till ekologisk produktion ha varit avgörande för att överleva.

– Tiderna har varit tuffa under en längre tid, säger Carina Sonesson på Gunnaröds gård i Stockamöllan

Hon berättar att mjölkpriserna började sjunka runt 2009 sjunka. Sedan har det gått lite upp och ner, men många har hål att fylla ända sedan dess, menar hon.

För paret Sonesson kan beslutet att göra gården ekologisk 2010 ha varit helt avgörande.

– Krav-ersättningen för mjölken har varit bra ett tag och jag tror att de ekologiska gårdarna har haft det lite mindre tufft. bättre än innan, säger Carina Sonesson.

Många nedläggingar

Många mjölkbönder i Sverige har tvingats lägga stövlarna på hyllan. De senaste fem åren har närmare 1 500 mjölkgårdar lagts ner – i november 2016 uppgick antalet aktiva mjölkföretag till 3 857. 2011 var siffran 5 341.

– Nu har även det totala antalet mjölkkor i landet minskat, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk.

– Det stora antalet nedlagda mjölkgårdar på senare år beror på en strukturomvandling, men tittar vi bakåt i tiden har det vägts upp av att andra gårdar har vuxit och blivit större med fler kor, fortsätter han.

I somras fick bönderna drygt 2,40 kronor per kilo mjölk. I december i fjol 3,11 kronor per kilo för konventionellt producerad mjölk – 50 öre mer än i september samma år. För ekologisk mjölk var uppgången 43 ören (från 3,98 till 4,41 kronor per kilo).

– Uppgången verkar hålla i sig. Vår bedömning är att under åtminstone det första halvåret 2017 ser det ut som att de positiva signalerna kommer att fortsätta, säger Lennart Holmström.

Färre gårdar och färre kor

I december 2016 låg mjölkersättningen till bönder per kilo konventionell respektive ekologisk mjölk på 3,11 och 4,41 kronor. Att jämföra med 2,44 kronor respektive 3,97 kronor per kilo mjölk i juni samma år.

Under sommaren 2016 försvann en mjölkgård per dag och under våren samma år fanns det färre än 4 000 aktiva mjölkföretag i Sverige. Under de senaste fem åren har 1 484 mjölkgårdar lagts ner, antalet har minskat från 5 341 gårdar 2011 till 3 857 gårdar i november 2016.

Under det sista halvåret noteras även en nedgång vad gäller det totala antalet mjölkkor i landet. I juni 2016 fanns det 331 000 mjölkkor i Sverige – i december samma år var antalet 320 000.

Källa: LRF Mjölk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.