Foto: TT

Höjer hyror utan nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har strandat i 21 skånska kommuner. Trots det uppger Fastighetsägarna Syd att de nu kommer att skicka ut avier med den nya högre hyran.

Förhandlingarna om nya hyror för 2017 inleddes redan i somras. Men sedan dess har förhandling efter förhandling rasat samman när Fastighetsägarna Syd valt att stranda.

Trots det går nu Fastighetsägarna Syd ut med beskedet att de kommer att skicka ut avier med den nya högre hyran direkt till 38 500 hyresgäster i delar av Skåne, Blekinge och i Växjö, uppger Hem & Hyra. I Malmö berörs 16 000 hyresgäster.

– Det här är ett sätt att köra över hyresgästerna, inget annat, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Han uppmanar alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyran.

Hamnar i hyresnämnden

Fastighetsägarna Syd menar att det står hyresgästerna fritt att betala den nya hyran eller att fortsätta betala den gamla lägre hyran. För den som fortsätter betala den gamla hyran kommer fallet att hamna i hyresnämnden.

– Det handlar om mycket låga hyreshöjningar och jag är övertygad om att hyresgästerna själva är kapabla att avgöra hur de vill göra. Vi kommer att skicka ut extremt tydlig information om deras valmöjligheter, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd till Hem & Hyra.

Urholkar systemet

– Man urholkar förhandlingssystemet när man väljer att direktavisera och utan ett förhandlingssystem kommer fastighetsägarna att fortsätta att köra över hyresgästerna, säger Joakim Lund på Hyresgästföreningen.

De flesta hyresgäster kommer att få en höjning på omkring 1 procent medan berörda hyresgäster i Malmö får en hyreshöjning på 1,25 procent.

21 kommuner i Skåne berörs

Malmö

Bjuv

Bromölla

Båstad

Eslöv

Helsingborg

Hässleholm

Höganäs

Hörby

Höör

Klippan

Kristianstad

Kävlinge

Landskrona

Osby

Perstorp

Svalöv

Åstorp

Ängelholm

Östra Göinge

Örkelljunga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.