Foto: SVT

Hon forskar om kroppsmålningar kan skydda mot insektsbett

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie vid Lunds universitet ska ta reda på varför naturfolken målar sina kroppar. Det kan ha att göra med att de vill slippa insektsbett.

En tidigare forskarstudie i Lund har visat att zebrornas ränder skyddar mot insektsbett. Bromsar och tse-tse-flugor tycks föredrar mörka ytor framför ljusa och de gillar inte ränder.

Nu vill mastersstudenten Anica Mercado i Lund se om naturfolken målar sina kroppar som skydd mot insekter och inte bara för att de tycker det är vackert.

– Det verkar rimligt att kulturella traditioner också har en biologisk nytta, säger Anica Mercado, masterstudent i ekologi..

Kroppsmålningar kan vara ett sådant exempel. Skönhetsideal förenas med praktisk nytta.

– Om du har få insektsbett på kroppen blir du mer attraktiv, säger Anica Mercado och skrattar.

Plastgubbar blir försökskroppar

Hennes studie kommer att pågå under några sommarveckor på en forskningsstation som tillhör Lunds universitet och som ligger mitt ute i naturen nära Torna Hällestad öster om Lund.

Hon målar uppblåsbara plastgubbar med färg och mönster, sedan täcker hon dem med ett lager klister och ställer ut dem i gräset på höga pinnar så att de rör sig i vinden. Förhoppningen är att bromsar ska fastna på de gubbar de föredrar. Hypotesen är att de inte tycker om de som är randiga.

Inspirationen till kroppsmålningarna kommer från bilder på naturfolk i bland annat Etiopien. Där männen målar sig med ränder som påminner om zebramönster.

Det är Anica Mercado som kommit med idén till det nuvarande forskningsprojektet.

Mercados handledare är Susanne Åkesson, professor i zoo-ekologi vid Lunds universitet, som 2012 väckte stor uppmärksamhet när hon och hennes forskarkolleger presenterade nyheten att zebrornas mönster gör att de slipper insektsbett från bland annat bromsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.