Hon höjde lönen med tio tusen

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår just nu en flyttkarusell i de skånska klassrummen. Lärarbristen gör att lärare kan välja och vraka bland jobben och därmed kraftigt höja sina löner. Eleverna är förlorarna.

– På fem år har jag höjt min lön med 10.000 kronor genom att ofta byta skola, berättar Åse Strandell, lärare i Östra Göinge.

För bara några år sedan var situationen omvänd. Varje lärartjänst lockade många sökanden, lönen var knappt förhandlingsbar.

Sedan dess har de flesta skånska kommuner ökat sitt elevantal, ofta med stora grupper nyanlända barn och ungdomar. Samtidigt utexamineras för få lärare från högskolorna.

”Lärarnas marknad”

– Så i dag är det lärarnas marknad, konstaterar Catharina Rooth, rektor i Östra Göinge. Det här flödet av lärare mellan skolor är helt nytt.

Hon fick nyligen ett nej tack från en nybakad fritidspedagog som tyckte 28.000 kronor i månaden var för lite. Nya lärare börjar på strax under 30.000 kronor, men kan sedan snabbt höja sin lön.

Ulla Wram, utbildningschef i Östra Göinge, berättar att det inte är ovanligt att mer erfarna lärare har en lön på 38.000–40.000 kronor i månaden.

– Vi har flera förstelärare på den nivån.

Ulla Wram beskriver hur flyttandet ofta sker mellan närbelägna kommuner.

Byter mellan kommuner

– Kommunerna här i nordost byter hela tiden lärare med varandra. Och ofta kommer lärarna sedan tillbaka efter en tid till en tidigare skola, det är inte ovanligt.

Anders Malmquist, utbildningschef i Malmö, säger också att han ”tagit” rätt många lärare från kranskommunerna.

– Men de tar lärare från oss också hela tiden. Det är så det ser ut just nu i Skolsverige.

Varje flytt brukar ge lite mer i lönekuvertet. Läraren Åse Strandell berättar hur hon under några få år hunnit arbeta i Karlshamn, Hörby, Osby, Östra Göinge, Kristianstad – ”och några till”.

Flytt lönade sig

När hon tittade igenom sina lönebesked från de senaste fem åren kunde hon snabbt konstatera att flyttandet lönat sig.

– Jag hade höjt min lön med 10 000 kr bara genom att byta skolor. Det är väldigt positivt.

Att löneläget stiger är bra – det höjer läraryrkets status och lockar förhoppningsvis fler att söka sig till lärarhögskolorna, enligt skolledare som SVT talat med.

Flyttandet oroar

Samtidigt oroas de av det flitiga flyttandet.

– Eleverna blir förlorarna, sammanfattar Lise-Lott Nilsson, rektor på Värner Rydénskolan i Malmö. De behöver ju kontinuitet.

Och Anders Malmquist tror att situationen sannolikt blir ännu mer ansträngd under de kommande åren.

– Matematiken går inte ihop helt enkelt. Några skolor kommer alltid att vara förlorare. Antalet lärare räcker helt enkelt inte till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.