Polisens tekniker undersöker brottsplatsen där mannen hittades död. Foto: TT

Hustrun åtalas för yxmord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen slogs ihjäl med hammare och yxa. Nu åtalas hans hustru för det brutala mordet i Hjärup.

Det var i slutet av januari som räddningstjänsten larmades till en brand i ett villaförråd i Hjärup. I samband med släckningsarbetet hittades en man i 50-årsåldern död i förrådet. Han var mycket illa tilltygad och polisen blev snabbt övertygad om att han var död när branden startade. Redan samma natt anhölls hans hustru.

– Mordet har skett i förrådsbyggnaden, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Yxmordet i Hjärup

– Därefter har bensin hällts över kroppen och tanken har varit att branden skulle dölja mordet.

Risk för spridning

Kvinnan åtalas för mord och grov mordbrand. Branden i förrådet tog sig aldrig, men det fanns en risk för att den skulle sprida sig till både parets villa och till ett grannhus.

Kvinnan har suttit häktad i nio månader. Hon nekar till alla anklagelser och säger att hon hittade mannen svårt skadad i samband med att hon upptäckte branden. Vad som hänt har hon ingen förklaring till. Men åklagaren är övertygad om att det är hon som är skyldig.

Destruktivt förhållande

– Motivet kan man ju bara spekulera om eftersom hon själv förnekar brottet, säger Mathias Larsson.

– Hon har beskrivit att hon känt sig kontrollerad i sitt äktenskap och att förhållandet varit destruktivt. Det kan ju vara en möjlig förklaring till det som hänt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxmordet i Hjärup

Mer i ämnet