När SVT Nyheter är där jobbar ett 20-tal personer från flera olika dagis i köket. Några är nybörjare, andra har lång erfarenhet. Men alla är här för att lära sig göra det bättre. Maten ska både vara av hög kvalitet och välsmakande.
– Vi försöker skapa en levnadsglad matkultur kring den offentliga måltiden. Det gör vi genom att skapa bättre kulinarisk matsedlar. Maten ska helt enkelt smaka bättre. Den ska göras av bättre råvaror och det ska vara en bra upplevelse att äta, säger Mine Sylow, vetenskapskonsulent på Mathuset.
Högskolan i Kristianstad på besök
Huset har varit igång i nio år och fortbildar alltså kökspersonal i offentlig verksamhet. De närmaste månaderna finns också en representant från högskolan i Kristianstad här för att studera hur de gör i ett projekt. Man ska försöka fånga upp de danska erfarenheterna, där man också involverar brukarna – de som ska äta maten.
– Min uppgift är att se hur man ska kunna använda brukarna mer i förändringsarbetet för att få en ökad förståelse för måltiden, säger Maria Nyberg, lektor i måltidskunskap vid högskolan i Kristianstad.
Inte dyrare än halvfabrikat
Vad som är bra mat råder det ju lite delade meningar om. Det kan ju också vara vanskligt att till exempel få äldre att lägga om sin kost. Men här handlar det inte så mycket om det, utan att göra maten från grunden och undvika halvfabrikat. Något som inte blir dyrare.
– Nej, det blir inte dyrare om man ser till hur mycket man vanligtvis kastar i soptunnan. Vi använder råvaror efter säsong och får de billigaste råvarorna när de är som bäst. Det är oftast också billigare att göra maten från grunden, säger Mine Sylow.
Jobbet blir roligare
Erfarenheterna är goda för alla. Personalen tycker oftast att det är roligare att jobba så här och brukarna mår bättre. Ett förändringsarbete är också på gång på den svenska sidan och där finns kunskap som behöver omsättas i praktisk verksamhet.
– Vi har en stor teoretisk kunskap. Mathuset jobbar praktiskt med detta varje dag. De har jättemycket att lära oss och jag tror att samarbetet kommer att kunna ta oss riktigt långt, avslutar Maria Nyberg.