Här sover påven inatt. Foto: SVT

Boende: ”Det kommer att bli Påvebyn”

Uppdaterad
Publicerad

Personer från Vatikanens följe ska övernatta i Igelösa, bekräftar polisen. På måndagen var vägarna till forskningsanläggningen i byn avstängd. Infartsvägarna vaktas av polis.

Säkerhetspådraget vart stort i lilla Igelösa strax norr om Lund på måndagen. Det är här påven uppges vara inkvarterad under sin vistelse i Skåne.

En skylt pekar mot ”Slaget vid Lun”. Det är ingen tvekan om att det är historisk mark – och i dag väntas Igelösa bli historiskt igen.

Påven besöker Skåne

– Djungeltrumman har ju gått här i vår Facebookgrupp. Det kom ju ut i går. Det har glunkats lite om det tidigare, eftersom det ligger nära Lund och har varit känt att det har en katolsk koppling och inkvarteringsmöjligheter, säger Hans Wallengren som bor Igelösa alldeles nära kyrkan.

Han syftar på forskningscentrumet Igelösa Life Science som ligger strax utanför. Det drivs av professor Stig Steen som är katolik. Anläggningen inhyser även ett kapell där det hålls mässor.

– Jag är här eftersom jag jag läste i tidningen en gissning att påven skulle övernatta i Igelösa, säger Alan Crozier som tagit bilen och kört hit. Med sig har han en liten pocketkamera.

Svårt att få inblick

– Nä, men vi står ju här och spanar. Påven lär ju vara på väg från Sturup och då är en möjlig kortegeväg här genom Igelösa. Det finns en annan väg där uppe också, säger Hans Wallengren och pekar.

– Men det är inte otroligt att han kommer förbi här. Man får väl ta ett kort och lägga på Facebook, säger Wallengren.

Vägen förbi forskningscentrumet som finns i byn är avspärrad från båda hållen och det är svårt att få någon inblick i vad som händer.

Flera nyhetsbyråer uppger att det är här som påven ska bo. Polisen i Skåne sträcker sig till att bekräfta att det handlar om människor från Vatikanen.

Avledningsmanöver

Hur går dina tankar i dag inför det här besöket?

– Det är ju rätt så stort att påven kommer genom Igelösa. Det är inte så dumt  det är inte varje dag det händer, säger Hans Wallengren.

Du känner dig övertygad om att det blir så då?

– Öh, nä. Inte alls. Det här kan ju vara en enda stor avledningsmanöver alltsammans, säger Hans Wallengren.

Polisinsatsen är omfattande. Under förmiddagen satt det polisband framför varenda gård hela vägen från E22 och bort till Igelösa. Vid forskningsanläggningen rådde det full aktivitet och gick inte att komma nära.

– Det är inte ofta man får se påven. Inte för att jag tror att jag får se honom i dag. Jag tänkte först att jag kanske skulle åka in till Lund men jag har hört om trafiksvårigheterna där, så jag tyckte att detta var ett bättre alternativ, säger Alan Crozier.

– Igelösa kommer på kartan. Det kommer ju att bli så där att ”är inte det den där byn där påven bodde?”. Det kommer ju att bli ”Påvebyn”, säger Hans Wallengren.

Forskningscentret i Igelösa där påven väntas bo. Foto: Backa Elias Bondpä

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet