Stephan Müchler är kritisk till regeringens beslut om id-kontroller vid Hyllie. Foto: TT

Miljardkostnader för id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Gränskontrollerna kostar Öresundsregionen nästan tre miljoner kronor per dag, hävdar Sydsvenska handelskammaren i en rapport som släpps under fredagen.

Rapporten presenterades under fredagsförmiddagen för representanter från regeringen i Rosenbad, däribland nordenminister Kristina Persson (S).

– Det var lite av en aha-upplevelse för dem. Man har inte förstått i Stockholm att det är ett problem. Nu hoppas vi att man börjar ta till sig detta, säger Stephan Müchler, VD på Sydsvenska handelskammaren.

Han är inte nöjd på hur regeringen har hanterat frågan hittills och tycker inte att han fått något gehör för de problem som pekats ut i förväg.

– Det började med att jag skrev ett brev till statsministern och påtalade att det fanns alternativ till id-kontroller vid Öresund. Men det var man inte intresserade av att prata om.

Nordisk gränskontroll

En annan lösning skulle kunna vara en nordisk gränskontroll vid Danmark mot Tyskland, menar Stephan Müchler.

– Vi ser hellre att man återupprättar den nordiska passkontrollen om det inte går att upprätthålla EU:s gränser, och det verkar ju inte fungera.

Det har ju talats om att beslutet om kontrollerna kan förlängas ytterligare. Vad skulle det innebära för Öresundsregionen om detta blir en långvarig åtgärd?

– Det innebär ett dråpslag för integrationen. Vi har flyttat tillbaka positionerna till 1954. Nu vet ingen vad som kommer att ske. Det är frustrerande.

Krympande arbetsmarknad

Rapporten är den mest genomarbetade sedan gränskontrollerna infördes och är framtagen i samarbete mellan Sydsvenska handelskammaren, konsultbolaget Sweco och Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola och Lunds universitet.

Kostnaderna är främst beräknade på kostnaderna för minskad arbetspendling och krympande arbetsmarknad när restiden ökar.

Men i orsakerna till förlusterna pekar man också ut långsammare varutransporter, turismtapp och minskad investeringsvilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.