Foto: SVT

Id-kontrollerna får skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

Förlängningen av id-kontrollerna får skarp kritik av migrationsforskare och organisationer som arbetar med människor på flykt. Migrationsverket tonar samtidigt ned effekten av kontrollerna som bara anses vara en av flera åtgärder som försvårat för asylsökande att ta sig igenom Europa.

Regeringen fattade under onsdagen beslutet att förlänga id-kontrollerna på tåg, buss och färja på resor från Sverige till Danmark. Stefan Löfven (S), statsminister, och Anna Johansson (S), infrastrukturminister menar att det fortfarande finns en stor risk att antalet asylsökande till Sverige ökar om kontrollerna tas bort.

Kritiken mot beslutet har i första hand kommit från tågpendlare, näringsliv och politiker i Sydsverige, som menar att kontrollerna är en bromskloss i utvecklingen av den regionala arbetsmarknaden.

I grund och botten handlar dock åtgärden om att minska antalet asylsökande. Alltsedan kontrollen infördes har också kritik riktats mot att de försvårar för människor att ta sig över Sveriges gränser.

Hindrar mänskliga rättigheter

Enligt Ioanna Tsoni, migrationsforskare vid Malmö högskola, är förlängningen av id-kontrollerna och den möjliga förlängningen av de inre gränskontrollerna ett tydligt tecken på signalpolitik.

– Frågan är bara om det är den signalen som man vill ge. Det Sverige gör just nu på sina gränser mot Danmark, har effekt på alla gränser från norra till södra Europa. Det blockerar människor från de rättigheter som de har fått genom internationella och europeiska överenskommelser och konventioner som garanterar deras mänskliga rättigheter, säger Ioanna Tsoni.

Kontroller versus frihet

Hon anser att kontrollerna i Öresund, förutom att dagligen påverka den fria rörligheten mellan länderna, också på längre sikt får större makropolitiska konsekvenser.

– Vi måste tänka på vad vi har åstadkommit som en europeisk union, att vi har skapat en sammanbunden region byggd på ett fundament av mänskliga rättigheter och fri rörlighet. Hårdare gränsbevakning innebär att friheten till rörelse inskränks. Det vrider tillbaka klockan på utvecklingen i Europa, säger Ioanna Tsoni.

Oklart vad kontrollerna leder till

Tobias Lohse, ordförande för Refugees Welcome Sverige, instämmer i kritiken.

– Egentligen är det bara en förlängning av en åtgärd som vi anser är fel från början. Det är så klart synd att man fattar beslutet att förlänga. Det får betydelsen att familjer har svårare att återförenas, och att alla lagliga flyktvägar genom Europa fortsätter att försvåras, säger Tobias Lohse.

Enligt Migrationsverket hade id-kontrollerna en tydlig effekt under den första tiden efter att de implementerats. Allteftersom har det dock blivit svårare att tyda deras betydelse som faktor för att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige.

– Vi kunde inledningsvis se en ganska tydlig nedgång. Samtidigt måste man komma att det har fattats en rad beslut, både på EU-nivå och bland medlemsstaterna som också påverkat. Därför är det svårt att i nuläget dra en enskild slutsats om vilken effekt som id-kontrollerna har, säger Fredrik Bengtsson, tf kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Fortsatt många som vill fly

Kontrollerna har förlängts med tre månader. Vilken effekt väntar ni er att det får?

– Det är klart att det påverkar att antalet sökande som har möjlighet att ta sig till Sverige minskar. Men att sätta det i relation till andra åtgärder i Europa, det är väldigt svårt att värdera vilken åtgärd som påverkar mest.

Migrationsverkets prognos är att 29 000 personer vänta söka asyl i Sverige i år, jämfört med nära 160 000 människor i fjol.

– Samtidigt är det väldigt viktigt att lyfta fram att behovet av att fly är större än någonsin. Situationen i Syrien är fortfarande fruktansvärd. Situationen i Afghanistan blir inte bättre. Även om antalet sökande har minskat har inte behovet av att fly minskat, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.