19 småflickor i Kristianstad – pedofilens offer Foto: TT

Förskolepedofilen i Kristianstad får sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 14 faller domen mot den 40-årige man, som erkänt att han har gjort sig skyldig till grova sexuella övergrepp mot 19 småflickor i Kristianstad.

Fyra flickor, ett och två år gamla, ska ha blivit våldtagna. Ytterligare 15 flickor, ett till tre år gamla, har utsatts för grova sexuella övergrepp. Mannen har erkänt gärningarna, som skett under perioden mars 2014 till juni 2015. Han har genomgått en rättspsykiatriska undersökningen och fått diagnosen pedofili men han bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning.

– Han har insett att han har haft ett avvikande beteende när det gäller barn och sexualitet och nu tycker han att han kan få god hjälp av terapeuter som kan hjälpa honom att komma på rätt spår, sa mannens försvarsadvokat Esbjörn Svensson i samband rättegången.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Åklagaren Pär Andersson har yrkat på ett långt fängelsestraff för mannen.

Valde ut unga flickor

Mannen valde ut barn i yngre ålder för att det var naturligt att flickorna var avklädda vid blöjbyten och inte skulle kunna berätta om övergreppen. Under 2013 började 40-åringen att stjäla underkläder från barn han jobbade med, men har berättat att han bränt upp dem av rädsla för att bli upptäckt. Vid husrannsakan hittades dock 300 barntrosor i mannens bostad.

Företrädare för hans offer krävde vid rättegången närmare 1,6 miljoner kronor i skadestånd.

Missbrukat förtroende

De misstänkta brotten betraktas som grova, bland annat mot bakgrund av att mannen har missbrukat sitt förtroende och utnyttjat sin ställning som anställd på förskolorna.

Inget misstänkt beteende från mannen har upptäckts på förskolorna. Enligt kommunen har rutiner och riktlinjer följts, men en utredning har startats för att bland annat stärka säkerheten och tryggheten i förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet