Foto: TT

IG Nobel Prize till Lund igen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har en lundaforskare tilldelats det internationella IGnobelpriset. I år var professor Suzanne Åkesson som belönades för upptäckten varför vita hästar inte besväras av blodsugande bromsar.

Det är kanske inte riktigt lika prestigeladdat som det stora nobelpriset men likafullt omtalat över hela världen. Och dessutom alltsomoftast fullt begripligt för en vanlig dödlig. Ig Nobel prize belönar ”osannolik forskning som får dig att skratta och tänka”.

Och Skåne är klart överrepresenterat i denna globala granskning av av aktuell osannolik forskning.

2013 gick priset till forskare i Lund som visat hur dyngbaggen bär sig åt för att navigera. Och 2012 hyllades miljöingenjören Johan Petterssons upptäckt varför folk i Anderslöv fick grönt hår.

Och i år var det alltså  Suzanne Åkessons tur. Hennes forskning har ni kunnat läsa om på denna sajt, oklart dock om det var den vägen som IG Nobelprisjuryn fick nys om saken.

Hon har lett den forskargrupp som visade att vita hästar klarar sig bättre från angrepp av blodsugande bromsar än mörka hästar gör. Ett resultat som senare ledde fram till upptäckten att ett ännu bättre skydd är att vara randig. Det kan i sin tur vara förklaringen till zebrans färg, något som förbryllat forskare och andra tänkare i sekler.

Priserna överlämnades vid en ceremoni i Harvard på fredagsmorgonen svensk tid.

Vinnaren fick varsin klockliknande trofé, liksom en mycket stor summa pengar vardera – i den i grunden värdelösa och av inflation tillintetgjorda valutan i Zimbabwe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.