Foto: Esfar Ahmad

Fortsatt osäkert kring Hässleholms styre

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna i Hässleholm lade fram förslag till en reviderad budget. De två andra blocken i kommunfullmäktige lät sig inte lockas och förslaget röstades ned med 31 röster mot 30.

Den senaste tiden har Hässleholm präglats av en parlamentarisk oreda där den styrande minoriteten ställt sina platser till förfogande. Detta efter att de tvingats regera med oppositionens budget.

Efter kvällens möte i Hässleholms kommunfullmäktige tycks den röriga situationen kvarstå. Socialdemokraternas Lena Wallentheim lade fram ett nytt förslag på reviderat budget men de två andra blocken valde till sist att rösta ned förslaget med siffrorna 31 mot 30.

Hässleholmspolitiken

Förslag från Moderaterna

Det moderata oppositionsrådet Pär Palmgren förordade å sin sida ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte där Alliansens förslag på nya roller i nämnderna skulle lyftas fram.

– Den politiska organisationen med tre block kommer att bestå under överskådlig tid. Samtliga partier ska ges möjlighet att påverka kommunens utveckling. Samarbete är den enda vägen när det inte finns en majoritet, sade Pär Palmgren (M).

Pär Palmgren lade därefter fram ett förslag om att samtliga uppdrag i kommunstyrelsen ska återkallas samt att vissa nämnder skall slås ihop. I nämnderna skulle alliansen få ordförandeposterna och därmed utslagsröst. Han lämnade talarstolen till spridda applåder.

Det parlamentariska läget i Hässleholm tycks därmed bestå en tid till. Datum för nästa extrainsatta kommunfullmäktigemöte är ännu inte bestämt.

Hetsig debatt

Stämningen i kommunfullmäktigesalen i Hässleholm var stundtals hetsk. Anklagelser om att ha försatt Hässleholm i den rådande situationen haglade tätt.

Sverigedemokraternas Patrik Jönsson framförde sina åsikter och riktade skarp kritik mot den styrande minoriteten.

– Ni har fullständigt förstört förtroendet för oss politiker i Hässleholm. Vilken syn på demokrati har ni?, frågar Patrik Jönsson (SD).

Miljöpartiets Dolores Öhman hade en hårt ton mot oppositionen när det var hennes tur att tala inför kommunfullmäktige.

– Hässleholms kommun är på väg att bli ledande i Sverige. Ledare i att bryta mot grundläggande regler i vilka vår demokrati grundas, sade Dolores Öhman (MP).

– Det blir dummare och dummare, man tror inte att det är sant, sade Folkets Väl:s Björn Widmark.

Liberalernas John Bruun anklagade flera utav talarna för att ägna sig åt pajkastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet