Foto: TT

Ilskan över hyrläkarstoppet tilltar

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer protesterna mot hyrläkarstoppet inom psykiatrin. Läkarföreningen i Skåne anser att stoppet strider mot gällande regler,

– Vi kan komma att kräva skadestånd, säger Erik Dahlman, ordförande i Läkarföreningen.

Kostnaderna för hyrläkare inom den skånska psykiatrin har ökat kraftigt under de senaste åren. Bara under förra året betalade region Skåne 45 miljoner för läkare från olika bemanningsföretag.

Den 17 augusti beslutade därför politikerna i sjukvårdsnämnden som hanterar psykiatrin att hyrläkare inte längre ska anlitas. Redan den första september började stoppet gälla.

Erik Dahlman, ordförande för mellersta Skånes Läkarförening och huvudskyddsombud, hade inte väntat sig ett så snabbt beslut från politikerna.

– Det var ju mitt i semestertider och frågan var inte färdigdiskuterad.

”Vi måste ha hyrläkare nu”

Region Skåne och läkarfacket har haft flera samverkansmötet kring hyrläkarstoppet under våren. Enligt Louise Montgomery, HR-chef i regionen, har parterna haft en konstruktiv dialog. Erik Dahlman har en annan syn på saken.

– Samverkan har inte fungerat,  Det finns lagar och regler på arbetsmarknaden och arbetsgivaren har inte haft koll på läget. De har brutit mot medbestämmandelagen.

Han är också kritisk till att hyrläkarstoppet införs just nu.

– Såsom arbetsmiljön är idag så är det inte läge för ett stopp. För att medborgarna ska kunna få psykiatrisk vård måste vi ha hyrläkare nu.

 Louise Montgomery är väl medveten om att det sen länge råder stor brist på läkare inom psykiatrin.

– Men den här tiden är väl så god som någon. Vi satsar istället på att via olika förmåner få fler fast anställda läkare inom psykiatrin.

Inte självklart med övertidsersättning

En ”förmån” som dock inte längre är självklar är övertidsersättningen. Varje nyanställd läkare med månadslön över 44 500 kr måste sen en tid tillbaka själv förhandla sig till övertidsersättning.

– Men det informerar inte regionen om, påpekar Erik Dahlman. Det är ett bilhandlarbeteende att ge folk ett kontrakt där det med finstilt text står saker som du inte har upplyst dem om.

Louise Montgomery påpekar att nya medarbetare självklart måste läsa sina anställningskontrakt.

– Och frågan om övertidsersättningen är fortfarande under förhandling. Än så länge är det en rekommendation från vår sida.

Regionen räknar med att hyrläkarstoppet leder till att fler läkare kommer att arbeta övertid.

– Situationen är ju problematisk inom delar av psykiatrin. Så till en början blir det säkert så att man får jobba mer övertid, konstaterar Louise Montgomery.

”Arbetsgivaren följer inte lagen”

Att ta bort hyrläkarna och samtidigt ha anställningskontrakt som inte självklart ger rätt till övertidsersättning rimmar illa, tycker Erik Dahlman.

– Om man vill att vi ska gör en kraftsamling när hyrläkarna försvinner så är det väl rimligt att de som jobbar över också ska få betalt.

Läkarföreningen planerar nu att driva frågan om hyrläkarstoppet och om utbliven övertidsersättning via lokala och centrala förhandlingar ända upp i arbetsdomstolen.

– Tråkigt, säger Louise Montgomery. Men det är ju deras beslut.

Erik Dahlman säger att regionen kan komma att krävas på ekonomiskt skadestånd.

– Vi har lagar och bestämmelser på arbetsmarknaden som arbetsgivaren i det här fallet inte har följt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.