Foto: Emil Langvad

Inför rätta för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar rättegången mot Fredrik Önnevall och två kolleger. De har åtalats för människosmuggling i samband med inspelningen av TV-serien Fosterland.

– Ta mig med er!

Den syriske flyktingpojkens vädjan ställde allt på sin spets för SVT-journalisten Fredrik Önnevall. Nu är han åtalad för människosmuggling och riskerar flera månaders fängelse.

– Jag ställdes inför en situation som jag inte hade gjort tidigare som journalist, att allt så tydligt hängde på mig och mina kollegor och någon dessutom vädjade direkt till mig.

Femtonårige Abed från Syrien hade planer på att kasta sig ned på ett lastbilsflak i farten för att komma vidare från Grekland till Sverige.

– Det slutade att handla om journalistik och det var snarare: Vad måste jag göra som människa? säger Önnevall.

Humanitärt undantag

Under torsdagen hålls rättegång i Malmö tingsrätt mot Fredrik Önnevall och två andra i teamet bakom SVT-serien Fosterland. Då kan frågan om humanitärt undantag hamna i fokus.

Enligt utlänningslagen är det förbjudet att hjälpa en person som saknar rätt att vara i Sverige att komma hit. Men går det att försvara sig med att man ville rädda en människa i nöd?

– Det där är en invändning som inte är helt ovanlig, säger Jimmy Serrano, kammaråklagare i Malmö, som drivit många andra mål om människosmuggling.

– Men det finns, så vitt jag vet, inga överrättsavgöranden där man sagt att det skulle vara straffritt på grund av ett humanitärt undantag.

”Inte brottsligt”

Advokat Björn Benschöld vill inte i förväg gå in på hur försvaret ska läggas upp. Det är inte omöjligt att humanitärt undantag kommer att åberopas, säger han bara.

– Vi menar att det finns flera omständigheter som medför att det här inte är att betrakta som en brottslig handling.

Högsta domstolen (HD) resonerade i en dom 2009 kring det humanitära undantaget. I svensk lag står det inte något om ett sådant undantag, men HD konstaterade att det i det bakomliggande EU-direktivet nämns en sådan möjlighet.

I det fallet ansåg HD inte att det humanitära undantaget gällde, eftersom den syriska familj det då handlade om hade kommit till Italien som första EU-land och enligt Dublinkonventionen kunde söka asyl där.

”Hans liv rullar på”

Frågan är då vad som gäller i Abeds fall. Dels var han ett ensamkommande barn, dels befann han sig i Grekland, som Sverige inte skickar tillbaka flyktingar till, eftersom förhållandena för asylsökande är så dåliga där.

Abed är i dag 17 år. Han har fått hit sin familj, går på gymnasiet och talar flytande svenska.

– Det är roligt och härligt att hans liv rullar på i stort och i smått, säger Fredrik Önnevall.

Han har försökt förbereda sig på att domen kan bli fängelse, men tror inte att det blir så.

– Det är skönt att jag åtminstone vid ett tillfälle har stått upp för mig själv och vad jag tror på och inte oroat mig så mycket för vad andra ska tycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.