Carina Nilsson Foto: Arkivbild/SVT

Inga planer på att ändra låg ersättning för funktionshindrade

Publicerad

Malmö stad ger lägst ersättning i hela Skåne till personer i daglig verksamhet. Nu har några deltagare skrivit ett brev till politikerna där de protesterar mot den låga summan.

Ersättningen för personer i daglig verksamhet i Malmö är fyra kronor i timmen. Det är lägst av alla kommuner i Skåne, visar en rundringning som SVT Skåne har gjort.

Daglig verksamhet är en insats för personer med funktionsnedsättning som har svårt att få ett vanligt arbete.

Två deltagare från daglig verksamhet i Malmö skriver nu ett brev till socialdemokraten Carina Nilsson, kommunalråd med ansvar för vård och omsorg.

”Ersättningen är orättvis”

Ersättningen är orättvis, skriver deltagarna, som även själva gjort en egen rundringning till kommunerna.

”Speciellt eftersom Malmö är en storstad där priserna oftast är högre än resten av Skåne”

”Vi har räknat ut att man förlorar på att pendla till sin dagliga verksamhet. Om man är på sin dagliga verksamhet sex timmar om dagen fyra dagar i veckan då får man 384 kronor/månaden. Ett månadskort hos Skånetrafiken kostar 400 kronor. ”

Inga planer på att ändra ersättningen

Deltagarna undrar vad Carina Nilsson tycker om den låga ersättningen och om det är något som kommer att förändras. När SVT ringer upp är beskedet tydligt.

– Det finns inga konkreta planer på att ändra den. Vi diskuterade detta för några år sedan men då konstaterade vi att vi inte låg lägst om man ser till helhetsbilden, eftersom vi hade andra förmånliga villkor som hur man betalar mat och fika.

– En del av de kommuner som har högst ersättning tar sen samma summa för att äta lunch.

Tycker du att ersättningen ligger på en rimlig nivå?

– Svårigheten är om man börjar prata om ersättningen som en lön, om man skulle se det som en lön måste man i så fall ta med hela aktivitesersättningen.

Tror du att deltagarna ser det som en lön?

– Man måste se det som att man har sin försörjning på annat sätt. Andra som jobbar har sin lön som försörjning men det har man inte här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.