Ingemar Arvidssons bostad har många miljövänliga lösningar som fungerar som förebild för nya ekobyn. Foto: Hans Larsson

Ingemars hus står modell för blivande ekobyn

Uppdaterad
Publicerad

Byalaget i Glimåkra ger sig in på bostadsmarknaden och skissar nu på en helt ny ekoby i utkanten av samhället.

Förlagan finns redan, i form av projektledaren Ingemar Arvidssons egenhändigt byggda miljöhus.

– Tanken är att skapa ett lokalsamhälle som närmast sköter sig själv. De boende ska odla sin egen mat och producera sin egen energi i så hög utsträckning som möjligt, berättar Ingemar Arvidsson.

Robust och energisnålt

För tio år sedan skapade den passionerade byggaren Ingemar sitt eget så kallade passivhus i centrala Glimåkra.

Bostaden är lite av en provkarta på klimatsmarta lösningar med fokus på låg energianvändning och högeffektiv isolering. Panelen på utsidan är av ”granbarksborre-dödad gran”, ett material som få andra byggare efterfrågar men som enligt Ingemar är extremt tåligt till följd av de höga halterna av kåda.

– Alla hus i ekobyn behöver naturligtvis inte se ut exakt som mitt, men principerna blir desamma; robust, energisnålt och utan en massa onödig teknik som kan gå sönder, säger han.

Se videon där Ingemar och Uno Johansson, ordförande i byalaget ”Glimåkra utveckling”, visar platsen för den tänkta Solängens ekoby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.