Foto: CMore/SVT

Inget åtal för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal för våldsamt upplopp mot de 20-tal Helsingborgshuliganer som stormade planen i samband med HIF:s degradering till superettan förra året. – Jag tycker inte att det håller för våldsamt motstånd, men alla är fortsatt misstänkta för brott, säger åklagare Ola Lavie.

Enligt åklagaren ser det på övervakningsfilmerna ut som att planstormningen var organiserad från början.

– Men när de väl kommer ner på planen blir det virrigt. Att bara gå ner på planen räcker inte för att åtala för våldsamt upplopp. Det måste till något mer som våld på person eller egendom, säger Ola Lavie.

Eventuellt åtal för andra brott

Det kan ändå bli tal om åtal för hälften av de misstänkta personerna. Fem av dem är misstänkta för ofredande för att ha gett sig på Jordan Larsson och tagit av honom hans tröja. En person är misstänkt för försök till misshandel för att ha kastat en del till en reklamskylt mot en ordningsvakt. Två personer är misstänkta för försök till våld mot tjänsteman.

– Av de 23 misstänkta personerna har hälften erkänt att de varit nere på planen. De kommer att erbjudas strafföreläggande och på så sätt slippa åtal, säger Ola Lavie.

Flera fall

Rättsfallet är det andra på relativt kort tid sin handlar om Helsingborgshuliganer.

För tre år sedan åtalades en 28-årig man för att ha misshandlat en Djurgårdssupporter till döds vid Kärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.