Inget genombrott i tågförhandling

Uppdaterad
Publicerad

Nu förhandlar tågoperatören Veolia och fackförbundet Seko mot klockan – strejkvarslet på tågen i Sydsverige gäller från och med måndag.

Alla Öresundståg på svensk mark och över Öresundsbron till Danmark stannar om strejken bryter ut, något som skulle drabba 76 000 passagerare dagligen. På lördagen återupptogs förhandlingarna.

-Vår förhoppning är att så tidigt som möjligt berätta om vartåt det barkar, säger Erik Sandberg, kommunikatör hos Seko, till TT.

Men först under söndagen väntas medlarnas bud. Konflikten utlöstes av Veolias varsel om uppsägning av 250 tågvärdar. Dessa erbjuds att söka jobben igen, men enligt facket till betydligt sämre villkor.

Själva förhandlingen mellan Seko och arbetsgivarorganisationen Almega gäller dock det centrala avtalet för de ombordanställda.

Öresundstågen trafikerar på sträckan Köpenhamn via Malmö till Göteborg, Växjö, Kalmar, Karlskrona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.