Foto: SVT

Inget tekniskt fel på olycksbussen i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En person avled och fyra skadades när en regionbuss skenade genom Lund i samband med vattenläckan tidigare i år. Men bussolyckan hade ingen koppling till den övriga turbulensen, menar polisen.

Busschauffören blev omedelbart föremål för misstankar, men hävdade själv att ett tekniskt fel uppstått, som gjorde att han tappade kontroll över bussen.

Därför genomförde polisen en grundlig teknisk kontroll av bussen. Och svaren motbevisar chafufförens teorier. 

Buss skenade i Lund

– Vi har undersökt alla funktioner, och hittar inget tekniskt fel. Allt fungerar som det ska, säger Greger Nilsson på polisen i Lund.

Polisen har även tagit hjälp av busstillverkaren, och plockat ut aktuella felkoder. Men inga brister alls har kunnat påvisas.

– Vi kan inte komma längre där nu, säger Greger Nilsson.

Inget samband med läcka

Nu ska resultatet av den tekniska undersökningen slås ihop med övrigt material från utredningen. Där ingår redan ett stort antal vittnesmål och en film från själva händelsen. På filmen menar polisen att det framgår att olyckan inträffade på en plats där den inte kunde ha med vattenläckan att göra.

– Det syns varken vatten eller ånga på bilderna, så de här händelserna bedömer vi som separata från varandra, säger Greger Nilsson.

Tror på åtal

Misstankarna mot busschauffören kvarstår, och gäller grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Chauffören själv vidhåller att olyckan låg utom hans kontroll,

Inom ett par veckor räknar polisen med att kunna lämna över ärendet till åklagare.

– Min professionella bedömning är att det kommer väckas åtal, säger Greger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet