Nu är Ingrid Stedman hemma i Malmö igen efter Kreta-vistelsen. Dottern Helena Stedman besökte henne på ortopeden i Malmö under fredagen. Foto: Bernard Mikulic

Ingrid, 85, är hemma i Malmö – 150.000 kronor fattigare

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Stedman, som har varit fast på sjukhus på Kreta i mer än fem veckor har nu kommit hem till Malmö. 85-åriga Ingrid drabbades av kraftiga ryggsmärtor och hennes försäkringsbolag Länsförsäkringar hävdade att hon har haft ryggproblem tidigare och att reseförsäkringen då inte gäller. Nu ligger hon på ortopeden i Malmö, 150.000 kronor fattigare.

Den pigga 85-åringen som åkte till Kreta är idag en trött dam med stora ryggsmärtor. Ingrid Stedman är trött och arg. Efter fem veckor på tre olika grekiska sjukhus så är hon nu hemma i Malmö. Ingrid pustar ut på ortopeden:

– Jag kan inte säga att det är toppen precis. Efter en och en halv månad nere på Kreta, säger Ingrid Stedman.

SE MER: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

Den 7 september åkte hon på resan med sin dotter. Några dagar tidigare sa hennes läkare att hon kunde åka. Att hon var tillräckligt frisk. Att det var bra för henne.

Vännen Michalis Kostoglakis fick bokstavligen lyfta in Ingrid Stedman i planet till Sverige. Foto: Bernard Mikulic

Allt började bra med plötsligt på tredje dagen fick Ingrid ryggsmärtor. Hon lades in på ett privat sjukhus på Kreta efter uppvisande av sin svenska reseförsäkring.

– Det kom ju bara pang, bom. Jag hade mycket ont. Outhärdligt ont, förklarar Ingrid.

Men ganska snart stod det klart att hennes försäkringsbolag Länsförsäkringar ansåg att Ingrids försäkring inte gäller på grund av att Ingrid haft ryggbesvär innan resan till Kreta och att hennes tillstånd riskerade att förvärras där.  När hon påminns om detta blir Ingrid arg:

– Ja, det är lögn. Ren och skär lögn.

Varför är det det?

– Ja, det är inte sant. Jag har inte haft de smärtorna innan. Vad heter det här bolaget som jag inte vill nämna med namn?

Länsförsäkringar?

– Ja, just det. Då kan de säga att jag har haft ont här innan. Ja, vaddå ont? Hur gammal är jag? Och lite ont här och där kan väl hända men att bara kunna säga så.

Dottern Helena fyller i:

– Den smärtan hon har haft på Kreta liknar ingenting av det hon har haft tidigare. Hon har haft lite krämpor som äldre människor har. Men detta var en situation där hon inte kunde röra sig i sängen. Hon var fullkomligt invalidiserad.

– Hade hon kunnat åka på den här resan om hon hade haft detta tillstånd tidigare?

– Nej, hon kunde inte röra sig. Hon hade såna smärtor att hon kunde inte sova, inte röra sig inte äta, inte prata. Nej!

Länsförsäkringar vägrade flyga hem Ingrid med ambulansflyg och hon kunde inte sitta i en vanlig flygstol på grund av smärtan. Efter mer än fem veckor sängliggande på Kreta bestämde sig dottern för att chansa och åka hem. Läkarna proppade Ingrid full med smärtstillande och en grekisk vän till familjen fick följa med och bokstavligt talat lyfta in Ingrid i planet.

Efter fem veckor på tre olika grekiska sjukhus kan Ingrid Stedman äntligen pusta ut på ortopeden i Malmö. Här med dottern Helena Stedman och vännen Michalis Kostoglakis. Foto: Bernard Mikulic

Väl här konstaterar läkarna på ortopeden att Ingrid har fått en fraktur i ländryggen. Med vila, vård och rehab så kommer hon bli återställd och hon kan nu sitta kortare stunder och gå lite med rullator.

Det stora huvudvärken är en saftig nota för den ofrivilliga vistelsen på grekiska sjukhus. Totalt 150.000 kronor.

– Vi har ju överklagat. Det är hos kundombudsmannen i Länsförsäkringar nu och vi väntar på svar. Sen kommer vi driva det vidare, säger dottern Ingrid Stedman. Och Ingrid avslutar:

– Nej, jag vill ha kompensation. Totalt på alltihopa. Jag förstår inte. Hur kan man behandla gamla kunder på detta sätt?

Länsförsäkringar säger att de inte vill kommentera Ingrids ärende på grund av att det pågår en juridiskt tvist. Så här har de dock kommenterat fallet tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.