Söderåsens nationalpark och pris Oscar. Foto: Kungahuset

Inte bara prinsens lekplats

Publicerad

Inom kort inleder Länsstyrelsen Skåne en upphandling av naturlekplatsen tillägnad prins Oscar, hertig av Skåne, i Söderåsens nationalpark.

– Vi hoppas på en byggstart senare i vår. Det är viktigt att komma ihåg att det här är en naturlekplats för skånska barn och familjer, och för alla andra familjer som besöker Söderåsens nationalpark och Naturum. Även om den bär prins Oscars namn. Vi på Länsstyrelsen vill gärna förstärka de pedagogiska inslagen kring våra Naturum. Med insamlingen har vi fått en möjlighet att förverkliga detta i Söderåsen, säger landshövding Anneli Hulthén.

Hur såg du på det här initiativet från början?

Det kan jag inte svara på för det var min företrädare som höll i det då. Jag försöker bara hantera situationen som uppkommit efter förvaltningsrättens beslut, säger Anneli Hulthén, till SVT Nyheter Skåne.

Ger tillbaka pengarna

Efter förvaltningsrättens laglighetsprövning i höstas upphävdes några kommuners beslut att delta i insamlingen.

Länsstyrelsen Skåne har nu valt att ge samtliga kommuner – inte bara dem vars beslut har upphävts – möjlighet att få tillbaka sina bidrag till insamlingen. Ett brev till kommunerna i insamlingen skickades ut på tisdagen. 

– Det är ett rimligt ställningstagande utifrån förvaltningsrättens beslut, säger Anneli Hulthén.

Till insamlingen har kommit in 719 800 kronor (200 000 kronor hämtas från Länsstyrelsens förvaltningsanslag), förutom de drygt 125 000 kronor som förväntas gå tillbaka till kommunerna.

För alla prinsar och prinsessor

Upphandlingen om naturlekplatsen fortsätter nu och landshövdingen är mån om att naturlekplatsen ska bli av.

Hur ska man betrakta den här lekplatsen? Vem får leka här?

– Jag tycker att man ska betrakta den som en dopgåva och som en lekplats för både kungligheter och ickekungligheter. Jag tycker att det är viktigt att fler barn och unga kommer ut i naturen och i våra naturreservat.

När kommer den att stå klar?

– Det kanske kan ta lite tid. Målet var ju att den skulle vara klar i juni 2017. Vi får se om man hinner med tills dess.

Alla är hjärtligt välkomna

Kommer prinsen på invigningen?

Om han kan är han hjärtligt välkommen. Jag antar att han i så fall kommer i sällskap av sina föräldrar, säger landshövding Anneli Hulthén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.