Ellinor Idarsson riskerar att få färre timmar med ledsagare. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

”Jag vill kunna åka på läger”

Publicerad

Ett par hundra personer samlades på lördagen vid Triangeln i Malmö för att protestera mot åtstramningarna av personlig assistans. Motsvarande demonstrationer ägde rum på 25 orter runt om i landet. Från Umeå i norr till Malmö i söder.

Bakgrunden är att många personer har fått assistenttimmar indragna. Enligt demonstranterna är det en konsekvens av att Försäkringskassan har uppmanats av regeringen att bromsa kostnadsökningen för assistensersättning.

Lida Safabakhsh är en av dem som slöt upp i Malmö.

– Jag har en funktionsnedsatt 2-årig son som är i behov av assistanshjälp. Jag ska just ansöka om det för att jag behöver mer hjälp, men är nervös för hur det ska gå, säger hon.

Ett par hundra personer samlades på Triangeln i Malmö för att protestera mot åtstramningarna av personlig assistans. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

”Min son behöver hjälp”

Med tanke på att andra personer med assistansbehov har fått timmar indragna, befarar Lida Safabakhsh att hon kommer få avslag på sin ansökan.

– Min son behöver hjälp med i princip allting, säger Lida Safabakhsh.

Hon deltar i demonstrationen eftersom hon har lärt känna en rad andra föräldrar vars barn har fått mindre assistans.

– Jag tycker att det är viktigt att säga ifrån och visa var man står, säger hon.

Ellinor Idarsson har i dag ledsagarhjälp. Hon skulle egentligen behöva assistanshjälp, men har nekats detta. Nu riskerar hon även att få färre timmar med ledsagare.

– Jag kommer inte att kunna göra vanliga saker, som att åka på läger och träffa andra i min situation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.