Foto: SVT

JO kräver svar efter ung kvinnas död i arresten

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan hittades ensam på Lunds gator – några timmar senare dog hon i polisarresten. JO kräver nu att Statens institutionsstyrelse svarar på varför kvinnan lämnades utanför vården. ”Det är fördjävligt att det ska få hända”, säger mannen som hittade kvinnan till SVT Nyheter Skåne.

Det regnade och var mörkt när han, strax före klockan fem på morgonen den 4 november, mötte den ensamma kvinnan på en gata i östra delarna av Lund.

– Hon kom fram till min bil och jag vevade ned rutan. Hon sade att ville ha hjälp att ta sig mot domkyrkoområdet, berättar mannen för SVT Nyheter Skåne och fortsätter:

– Jag berättade att jag, på grund av mitt yrke, inte har tillåtelse att ta upp henne i bilen. Jag skulle iväg på ett annat ärende, men tänkte att om hon fortfarande står kvar där när jag kommer tillbaka, då larmar jag polisen.

Livlös i cellen

Kvinnan var kvar på platsen när mannen kom tillbaka. Han larmade polisen, som en stund senare omhändertog kvinnan enligt lagen om berusade personer.

Timmarna senare hittades hon livlös i cellen på polisarresten. Personalen påbörjade livräddande åtgärder, men kvinnan dödförklarades senare på sjukhus.

Lämnades ensam

SVT Nyheter Skåne har vid flera tillfällen berättat om händelserna den natten, den 4 november.

Kvinnan hade dagen före händelsen blivit utskriven från ett LVM-hem i Lund. Kvinnan, som försökt ta sitt liv vid flera tillfällen, hade i stället fått indikationer om att hon kunde skrivas in på psykiatriakuten.

Men väl på plats vid psykiatriakuten blev kvinnan inte inskriven. I stället lämnades ensam och utan vård.

Kvinnans mamma har tidigare skrivit att: ”Min dotter var då i Lund, som hon inte känner till, utan telefon och visste inte vart hon skulle ta vägen”.

Flera utredningar har inletts efter händelsen.

Polisen i Lund har startat en förundersökning om dödsfallet; Statens institutionsstyrelse, som driver LVM-hemmet, har anmält sig själva enligt lex Sarah; och kvinnans mamma har anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

”Snäll och vänlig”

Dessutom har personen som hittade kvinnan på gatan gjort en JO-anmälan om händelsen. Mannen undrar hur det är möjligt att LVM-hemmet kunde skriva ut kvinnan, samt varför psykiatriakuten inte skrev in henne.

– Det är fördjävligt helt enkelt. Jag undrar hur det möjligt att kvinnan kunde lämnas ensam utanför vården, utan vare sig pengar eller mobiltelefon, säger mannen.

Dagen efter händelsen läste han nyheten om dödsfallet på text-tv. Omgående förstod han att det var kvinnan han mött några timmar tidigare.

– Hade jag vetat att hon inte hade mobiltelefon, då hade jag givetvis lånat ut min egen. Hon var en snäll och vänlig person när jag mötte henne där på natten, säger mannen.

JO kräver svar

Efter mannens anmälan har JO nu också beslutat att utreda händelsen.

Statens institutionsstyrelse krävs på svar kring handläggningen i ärendet. En redogörelse och myndighetens bedömning ska lämnas senast i februari nästa år, skriver JO.

– Vi har gjort en egen lex Sarah-anmälan om händelsen och vi tycker det är bra att hela den här händelsen utreds, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.