Foto: Axel Wiktor

Kameran fångade norrsken över Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen den 5 januari riggade Axel Wiktor sin kamera för att fotografera stjärnor i Vollsjö. Men när resultatet skulle vittjas syntes ett helt annat fenomen på bilderna.

– När jag redigerade i datorn upptäckte jag att jag fångat norrsken. I Skåne!, berättar Axel.

Grundplanen var annars att skapa en så kallad ”star lapse” som skulle visa jordens rotation. Därför hade Axel under kvällen lämnat  Lund och stadsljusen, och sökt sig till en plats under den stjärnklara himlen över Vollsjö.

– Jag har ett stort intresse för både rymden och fotografering. Och stjärnor ser man inte så bra i stan. Det är för ljust, säger han.

11 minusgrader

Bilderna togs under ett intervall på två timmar, och filmen Axel sedan sammanställde innehåller drygt 400 exponeringar.

Tyvärr gick han miste om att se fenomenet i verkligheten. Kvällen den 5 januari var det 11 minusgrader i Vollsjö.

– Det känns bedrövligt nu i efterhand, men jag satt inne i värmen när kameran fotograferade själv utomhus, säger Axel.

Syns vid klart väder

Axel lägger in den egna brasklappen om att han inte kan vara 100 procent säker på att det är just ett norrsken som visar sig på filmen.

Men enligt SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen fick väderredaktionen in många rapporter under veckans kalla, klara kvällar. Fast främst från betydligt nordligare breddgrader.

– Att det visar sig i Skåne är mindre vanligt, men det händer, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.