Kameror på badhus visar för mycket

Publicerad

Flera badhus runt om i landet har brister i sin kameraövervakning. I Skåne har två anläggningar granskats i Länsstyrelsernas riksomfattande stickprovskontroll.

Under förra året genomförde Sveriges länsstyrelser stickprovskontroller av kameraövervakningen på badhus i hela landet. Tre av fyra badhus hade kameror som visade för mycket.

I Skåne granskades två anläggningar, Tivolibadet i Kristianstad och Burlövsbadet i Arlöv. Den första klarade sig utan anmärkning, men Burlövsbadet bevakade mer än de borde.

– Man hade tillstånd för en kamera som skulle övervaka ett snävt område, men den fångade upp mer än så, säger Henrik Kvennberg, handläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Viktigt med integritet

Kameraövervakning i badhus betraktas som en viktig fråga för integriteten, menar Länsstyrelsen.

– Besökarna är lättklädda och de är ofta där i rekreationssyfte. Därför är det allvarligt när anläggningarna bryter mot tillstånden, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen i Stockholm som sammanställt rapporten.

Ska fortsätta granskningen

Länsstyrelsen i Skåne har bara hunnit göra två kontroller i den riksomfattande satsningen. Ambitionen var enligt Henrik Kvennberg att hinna med fler, men arbetet med att reda ut tillstånd kring drönare kom i vägen.

Den felriktade kameran i Arlöv kunde åtgärdas med ett enkelt handgrepp av tekniker.

– Men med tanke på utfallet i hela landet ser vi att det finns anledning att fortsätta den här granskningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.