Kastar handgranater för att hota

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av Malmös tyngst belastade unga brottslingar, men för snart fyra år sedan lämnade Caesar det kriminella livet bakom sig. Vägen tillbaka in i samhället har varit svår.

– Det var tillräckligt. Det var för många som dog. Under 2012 dog tolv personer på tolv månader. Jag såg många kompisar gå bort och tänkte att det räcker här, berättar Caesar, som egentligen heter något annat.

Under operation Alfred upprättade polisen en lista över de farligaste brottslingarna i Malmö. Caesar var med på listan.

Handgranatsattackerna i Malmö

– Jag var 16 år när första domen föll. När jag var 13, 14 år började jag med rån. Misshandel var vardagsmat.

Många som hoppar av det kriminella livet väljer att flytta från stan, Caesar stannade och säger sig ha bra kontakt med vännerna i det gamla gänget.

– Det var inte så mycket att säga. Jag hade en hög ställning där. De accepterar mig och kramar mig när vi ses. De tycker om mig för den jag har blivit en bättre människa.

Hot med handgranater

Caesar har avtjänat sina fängelsestraff men har skulder på grund av skadestånden han dömts till. Han har fru och två barn och kämpar för att få ett jobb.

– Det var inte lätt, och det är fortfarande inte lätt att komma in i samhället. Vem accepterar en person som har 40 kapitel i belastningsregistret. Det är svårt att få jobb. Nästan alla jobb jag har fått har jag fått genom kontakter, familjevänner som sett att jag har ändrat mig.

Under sommaren har det rapporterats och skjutningar och granatkastningar var och varannan dag i Malmö. Caesar använde själv granater under sin tid som kriminell och menar att de inte avsedda att döda.

– En granat är ett hot. ”Du ska ge mig pengarna! Nej, jag vill inte!” Och så kastar man en granat för att han ska förstå att det är allvar.

Ingen dans på rosor

Caesar drömmer om att få jobba med ungdomar och varna dem för konsekvenserna av ett kriminellt liv. Det finns enligt honom bara ett sätt att stoppa den pågående våldsvågen i Malmö.

– Man måste rekrytera lika bra som de kriminella gängen rekryterar. Erbjuda jobb och korta utbildningar. Man måste säga sanningen till ungdomarna. Att det kriminella livet inte kommer att vara en dans på rosor. Och att man kommer att ha det efter sig när man väl lägger av. ”Du har varit kriminell – du får skylla dig själv”, säger Ceasar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranatsattackerna i Malmö

Mer i ämnet