Kastrup förbereder sig för jättejumbo

Uppdaterad
Publicerad

Kastrups flygplats byggs om för att kunna ta emot världens största passagerarflygplan Airbus 380. Planet behöver bredare landningsbanor och högre terminaler.

Tvåningsplanet rymmer mer än 700 passagerare men så behöver det också gott om plats för att starta och landa. Kastrups längsta bana på 3.3 km ska därför breddas med över 20 meter för att kunna ta emot jätteplanet.

Även terminaler behöver byggas om att kunna ta emot planet, berättar Kastrups tekniske chef Christian Poulsen.

Inga löften om trafik

Ombyggnaderna väntas kosta närmare 50  miljoner danska kronor, och genomförs trots att inget flygbolag ännu lovat att trafikera Kastrup med världens största passagerarflygplan.

-Nej, vi vet ännu inte om det kommer att landa här, säger Christian Poulsen.

Ökad trafik

Fyra av de flygbolag som idag trafikerar Kastrup har dock redan Airbus 380 i sina flygplansflottor. Antalet passagerare som använder sig av flygplatsen ökar också stadigt . I år väntas 25 miljoner resenärer passera Kastrup.

Flera konkurrerande flygplatser som Stockholm, Hamburg och Oslo kan redan ta emot Airbus 380.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.