(KD): Vårdval ger kortare köer

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill fortsätta satsa på det fria valet av vårdcentral och prioritera primärvården. Partiet vill undvika skattehöjningar genom att förenkla administrationen.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Vår utgångspunkt är att varje människa är unik och har ett okränkbart värde. Värdighet och valfrihet ska därför alltid stå i centrum när vården förändras. Vi vill bland annat:

Förbättra barn och ungas uppväxtvillkor genom fler familjecentraler, öppnare ungdomsmottagningar och en psykiatri som ger stöd så tidigt som möjligt. Inom förlossningsvården vill vi utreda om en särskild förlossningspeng bör införas för att säkra rätt resurser till denna vård.  

Bygga ut hemsjukvården. Det skulle förbättra situationen för flera patientgrupper som idag tvingas in till sjukhuset för vård de kunde ha fått hemma eller i det särskilda boendet.

Fler kvälls- och helgöppna vårdcentraler, direktinläggningar och akutläkare för att minska väntetiderna. Vi är positiva till vårdval eftersom det ger kortare köer och ökar patientmakten.

Stärk cancervården genom nya behandlingsmetoder och rätten till en fast personlig kontakt i vården. Införa valfrihet för patienter inom cancerrehabiliteringen.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Först och främst ska det fria valet av vårdcentral värnas – det skapar sund konkurrens och förbättringar för patienterna. Primärvården ska prioriteras resursmässigt samtidigt som krav ställs på t ex ökade öppettider, bättre telefontillgänglighet och fler bokningsmöjligheter. När det gäller tillgången på läkare så behöver det utbildas fler allmänläkare, vilket också är på gång. På vårt initiativ startar nu också särskilda äldrevårdcentraler för att bättre möta de många äldres behov.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Skattehöjningar ska undvikas. Först när andra möjligheter är uttömda kan det bli aktuellt.Vi behöver ett mer systematiskt arbete med planering och prioriteringar i vården. Minska administrationen, både i regionen som helhet, men framförallt i personalens vardag. Mer tid för möten med patienter och mindre för papper och krångliga IT-system.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.