(KD): Avskaffa subventionerna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna anser att energipolitiken ska vila på ekologiskt hållbarhet, respekt för människors livskvalitet och att hänsyn tas till företagens villkor.

Det förnybara ska fortsätta byggas ut och forskningen behöver öka. Samtidigt är det orealistiskt att, inom överskådlig tid, ersätta kärnkraften med väderberoende el. Vi vill därför modernisera och ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer med nya.

Vid vindkraftsetableringar är det väldigt viktigt med lokal förankring, folklig acceptans och att hänsyn tas till lokala förutsättningar. Kommunerna ska ha rätt att säga nej till vindkraft och bullernivåerna ska hållas låga. I vissa kommuner i Skåne kan utbyggnad ske, i andra kommuner bör man vara restriktiva av omtanke för närmiljön.

När det gäller subventionerna av vindkraft så anser vi att dessa bör avskaffas efter år 2020 och att diskussionen om hur detta ska ske påbörjas redan nu. Subventioner kan riktas till ny teknik, men inte till att i evighet hålla mogen teknik under armarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.