Trädfällaren Kim Poulsen slår larm om hur urinerande skadar Köpenhamns träd. Foto: TV2 Lorry/TT

Kissande danskar dödar huvudstadens träd

Uppdaterad
Publicerad

I Köpenhamn har kissande invånare fått stadens träd att bli sjuka. Nu har det gått så långt att flera stora träd måste fällas.

Utanför Trinitatiskyrkan i Köpenhamn står två stora mäktiga träd, men deras öde är beseglat på grund av urinerande köpenhamnare. Rötterna är nämligen så skadade att träden måste fällas. Kim Poulsen och hans team sätter igång motorsågarna och snart är det bara en stubbe kvar.

– Här kan man se hur trädet har börjat ruttna, säger trädfällaren Kim Poulsen och pekar på den orange-färgade stubben. Den delen som vänder in mot kyrkan är mest skadad.

Det är inte bara här som träd skadats av urin. Kim Poulsen menar att man ser skador på många träd runt om i Köpenhamn och nu tvingas man såga ner fler träd och ersätta dem med nya.

– Det här har blivit en stort problem som vi inte har sett tidigare, säger Kim Poulsen.

Foto: TV2 Lorry

Trädstammar blir toaletter

Han förklarar att skadorna uppkommer för att träden har så lite jord kring sina rötter. När flera liter urin skvalar ner blir det för koncentrerat eftersom inte tillräckligt med regnvatten kan spä ut urinen. Kim Poulsen är upprörd över att så många köpenhamnare använder trädstammarna som toalett.

– Det är tydligt i de områdena där det är fester eller festivaler, säger Kim Poulsen.

Häller ut kattsand

Personalen i Trinitatiskyrkan har varit medvetna om problemen och försökt skrämma bort de toalettsökande individerna genom starka lampor.

Kresten Dahl, som jobbar i kyrkan, måste dagligen hälla ut kattsand för att försöka suga upp urinet. Men nu har även han fått se sig besegrad.

– Det är märkligt att vi som lever i ett så civiliserat samhälle måste agera som om vi hade med djur att göra, när det faktiskt är människor som agerar så här, säger han och häller ut lite mer kattsand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.