Foto: SVT bild

Kistan med gammal lundabiskop öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 330 år ska man lyfta på locket till kistan och titta närmare på kvarlevorna efter Lundabiskopen.

Chansen finns nämligen att Peter Winstrup är ovanligt välbevarad vilket har fått forskare att hoppas att den ska kunna ge kunskap både om biskopens person och om livet i Lund på 1600-talet.

Wistrup gjorde sig känd som en renässansmänniska med en nyckelroll i en tid när Skåne blev svenskt. Han var en av initiativtagarna till Lunds universitet, professor i fysik, arkitekt och biskop i över 40 år.

Men efter sin död har han haft svårt att komma till ro. Ekkistan med den balsamerade kroppen har flyttats runt i kyrkan vid flera tillfällen och står sedan 1875 i ett av kryptans kapell.

Nu är det dags igen, kapellet behövs till annat och Peter Winstrup ska flyttas. Samtidigt passar man på att ta en närmare titt på kvarlevorna efter biskopen i ett tvärvetenskapligt projekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.