Tullverket går ibland ombord på tågen i samband med polisens inre gränskontroll. Flera personer har riktat klagomål mot myndighetens arbete. Foto: ARKIV:TT

Klagomål mot tullens tågkontroll: ”Sluta vara rasister”

Uppdaterad
Publicerad

”Oacceptabelt”, ”kränkande” och ”hårdhänt”. Tullverket har fått kritik från flera privatpersoner för sina kontroller på Öresundstågen vid Hyllie station.

Polisens genomför sedan november en inre gränskontroll på tågen vid Hyllie station. I samband med kontrollerna ombordstiger i vissa fall också tjänstemän från Tullverket för stickprovskontroller gällande inflödet av varor.

Skriftliga klagomål

Den senaste månaden har Tullverket mottagit flera fall av klagomål mot hur dessa kontroller genomförs. Två anmälare har skrivit till myndigheten och vittnar om hur tulltjänstemännen riktat in sig på mörkhyade resenärer.

ID-kontroller vid Öresundsbron

”Det är oacceptabelt hur ni bemöter människor”, skriver en av anmälarna som också uppmanar Tullverket att ”Sluta vara rasister”.

Den andra personen vittnar om hur endast en person i vagnen visiterades: ”Inga andra i vagnen blev tillfrågade – endast denna unga mörkhyade man som pratade svenska utan brytning”.

En tredje person vittnar om hur denne blivit ombedd att följa med in på ett kontor och där blivit visiterad av sex-sju tulltjänstemän, trots att personen stigit på tåget på Hyllie station.

”Låg nivå av klagomål”

Karolina Lönnqvist Duras, pressinformatör på Tullverket, säger på tisdagskvällen att man behöver gå igenom de enskilda klagomålen innan dessa kan kommenteras.

– Spontant har vi dock inte märkt av någon ökning av klagomålen. Generellt sett har det inte förändrats i samband med gränskontrollerna, utan klagomålen har legat på en låg nivå över tid. Vi har inte fått några indikationer på att det har ökat nu, säger Karolina Lönnqvist Duras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet