• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Linda Ekström

Klart för att ta emot 1.500 asylsökande per dygn

Uppdaterad
Publicerad

En ny ankomstcentral för flyktingar står färdigbyggd i Malmö trots att antalet asylsökande minskat drastiskt. Lokalen är nu testad och klar men stängs tills vidare. Kostnad omkring 16 miljoner.

Tanken på en ny ankomstcentral startade i höstas men har tagit tid att planera och bygga. Lokalerna är nu finputsade men öde och de 634 stolarna i vänthallen står tomma.

– Det här är byggt utifrån en beredskapssituation. Att vi ska ha en beredskap för om det som hände i höstas skulle upprepas, säger Lisa Bergstrand enhetschef på Migrationsverket i Malmö.

#flykt

Det är lärdomarna efter vinterns ansträngda läge som fått Migrationsverket att besluta om en ankomstcentral i beredskap.

I lokalerna finns plats även för polisen, kommunen och Röda Korset. Här finns lekrum för barn, matplats och möjlighet att ladda telefonen.

– Något vi upptäckte i höstas var att folk ville ladda sina mobiler så nu har vi inrättat laddningsstationer, säger hon.

Kan ta emot 1.500 per dygn

Här finns kapacitet att ta emot 1.500 sökande per dygn. Verksamheten ska kunna vara igång dygnet runt .

Migrationsverket räknar med ett genomsnittsflöde på max 6 timmar, från det man kommer som nyanländ till registrering. Det finns 20 stycken registreringsbås där personal ska arbeta två och två.

– En registrerar ansökan samtidigt som den andre tar fingeravtryck och foto, berättar Lisa Bergstrand.

Men annat var det i höstas.

– Ja det kunde ta dagar eller veckor i vissa enskilda ärenden, säger hon.

Under hösten kom som mest 10.000 asylsökande på en vecka att jämföra med den senaste veckan då det kom 110 nyanlända till Malmö och 445 nationellt.

Budget: 16 miljoner

Men frågan är om så många längre når Sverige. Det finns många bromsar på vägen till och genom Europa och till Sverige finns nu gränskontroller och en stramare lagstiftning.

– Det kommer nog att öka en del, det brukar det göra under sommar och höst, men frågan är vad som händer med alla människor som har tagit sig till Europa eller är kvar i Afrika och Turkiet, säger Lisa Bergstrand.

Budgeten för beredskapscentralen ligger på 16 miljoner kronor. Lokalen har nu testkörts i ett par månader men stängs nu för att kunna öppnas vid behov.

– När man är här så kan man inte göra så många andra arbetsuppgifter om det inte kommer asylsökande och det kan man när man är på vår ordinarie adress så det är ren kostnadseffektivitet att stänga nu, säger Lisa Bergstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet