Foto: Janne Rinne

Ny forskning avslöjar att klimatet påverkar djuren

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från bland annat Lunds universitet avslöjar hur extrema väderförhållanden i Kenya påverkat tänderna hos växtätande djur.

– Det är de svåra förhållanden som är ansvariga för funktionella egenskaper i evolutionen, säger Janne Rinne, professor vid naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Janne Rinne. Foto: Lunds universitet

Det kan vara ett tufft klimat med exempelvis torka som leder till att egenskaper och funktioner hos djur utvecklas. Genom att titta närmare på tänderna hos stora växtätare i nationalparker i Kenya kan studien nu alltså bevisa hur skiftningar i klimatet utvecklat just tänderna.

Man har studerat nederbörd, temperatur och växtlighet 60 år tillbaka i tiden från flera olika nationalparker i Kenya.

– Om det är ett djur som inte äter mjuk vegetation blir tänderna mer tuffa, de har mer struktur, säger Janne Rinne.

Skelettet från en noshörning. Foto: Indre Zliobate

Upptäckten kan leda till fler studier

Studien, som bland annat gjorts av Lunds universitet i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och Helsingfors universitet, avslöjar alltså att evolutionen till stor del beror på extrema förhållanden som avviker från det normala. Genomsnittliga väderförhållanden har mindre eller ingen betydelse alls.

Zebror och giraffer ute i savannen. Foto: Janne Rinne

Det är först efter den här studien som man kan fastställa att klimatet har en påverkan på evolutionen, något som tidigare enbart har debatterats utan tydlig forskning.

Upptäckten kan också bidra till att man nu kan ta reda på hur klimatet varit under olika historiska perioder.

– Man har olika tänder från fossila fynd och man kan använda tänderna för att avslöja klimatet från tiden då det fossila fyndet skapats, säger Janne Rinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.