Ulf Erlandsson (SD), kommunalråd, avgår på uppmaning av partiledningen. Foto: SVT

SD-topp avgår efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholms kommunalråd Ulf Erlandsson (SD) avgår från sin post efter SVT Nyheter Skånes granskning.

Det meddelar han via partiets lokala Facebook-sida.

Erlandsson uppger i inlägget att han frånträder sin post som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen på uppmaning av Sverigedemokraternas partiledning.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Har vägrat intervju

Han skriver vidare att han upplever sig vara utsatt för ett ”hatiskt mediadrev”.

SVT har flera gånger försökt få en intervju med Ulf Erlandsson som hela tiden nekat till att bli intervjuad.

Söker ersättare

På fredagseftermiddagen sa partiets regionråd i Skåne, Patrik Jönsson, till SVT Nyheter Skåne att han delade uppfattningen att Ulf Erlandsson borde avgå.

På kvällen kom beskedet att Ulf Erlandsson avgår.

– Många är ledsna nu, det är jag också, men nu går vi vidare igen. Jag är tämligen övertygad om att vi ska hitta en bra ersättare för Ulf, vi har ett bra lag, säger Patrik Jönsson (SD).

Har påverkat förtroendet

Han tror avgången är en lokal fråga.

– Det påverkar i princip bara partiet i Hässleholm. Vi måste bygga upp vårt förtroende igen för det här har påverkat bilden hos allmänheten, säger han.

Samtidigt blev Ulf Erlandsson nyligen historisk när han som landets första sverigedemokrat valdes till vice ordförande i en svensk kommunstyrelse. Han röstades fram av moderater, liberaler och kristdemokrater.

– Hässleholm har varit ett skyltfönster utåt och därför är jag den förste att beklaga att det blev så här, säger Patrik Jönsson (SD).

Blev belastning

Nu inleds arbetet med att försäkra sig om att man kan hitta en ersättare och minimera risken för att det dyker upp lik i garderoben som kan skada förtroendet.

– Det är högst ovanligt att en person har så här pass många saker som kan dyka upp. Han är ju företagare med många järn i elden. Jag vet inte vad som är sant och inte sant, men det har varit en belastning för partiet, säger han.

På tisdag ska man ha gruppmöte, men det är inte säkert att man hunnit hitta en ersättare till dess.

Krävs moralisk kompass

– Man kan ju ha en p-bot eller en fortkörning – det tycker jag inte är något – men det är viktigt att man har en god moralisk kompass.

Patrik Jönsson är ändå hoppfull.

– Jag har en kandidat och den personen har jag verkligen frågat om bakgrunden hos, säger han.

SVT Nyheter Skåne sökte under fredagskvällen Ulf Erlandsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet