Foto: SVT

Kommunalrådets bolag konkursmässigt – äger ändå hus i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Erlandssons aktiebolag är sedan länge konkursmässigt. Det egna kapitalet är förbrukat många gånger om, men det nyblivna kommunalrådet i Hässleholm fortsätter ändå att driva verksamheten i strid med lagen.

Trots företagens dåliga resultat äger han privat två villor i Florida som han hyr ut till turister.

Ulf Erlandsson (SD) startade företaget UK Lantbruks AB tillsammans med sin partikollega.

Partikollegan är samma person som skrev det intyg som Erlandsson skickade in som bevis när hans ersättning på 186.000 kronor för förlorad arbetsinkomst ifrågasattes. Intyget ansågs vara orimligt och ersättningarna felaktiga, enligt revisionsbyrån KPMG.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Ulf Erlandsson äger idag UK Lantbruks AB ensam. Enligt aktiebolagslagen ska ägaren begära ett företag i likvidation när halva aktiekapitalet är förbrukat, annars blir styrelsen personligt ansvarig för skulderna. UK Lantbruks AB har för flera år sedan förbrukat sitt aktiekapital på 100.000 kronor. I den senast inlämnade årsredovisningen visade det egna kapitalet på minus 2,2 miljoner kronor. Förlusterna har varit stora ända sedan starten 2011.

I Erlandssons andra aktiebolag, Erlandsson Invest, har den enda tillgången varit en mindre hyresfastighet i Hässleholm, som han sålde 2015. Priset var 1,5 miljoner.

Bolag utan tillgångar

Ulf Erlandsson har i mejl till SVT Nyheter hävdat att hans låga deklarerade inkomster vid sidan av arvoden som fritidspolitiker, beror på att han låter sina inkomster stanna i bolagen.

”Att jag redovisar låga årsinkomster säger inget om hur mina företag mår. Jag har investerat vinsten i företaget, så är det oftast när företag vill expandera”, skrev Ulf Erlandsson i ett mejl när han inte ville intervjuas om de felaktiga ersättningar han begärt ut och fått för politiska uppdrag.

Läs också: Erlandssons svindlande affärer i Hästveda gjuteri

Intrycket av årsredovisningarna är inte att Erlandsson satsar och investerar. Det finns nästan inga tillgångar i bolagen. UK Lantbruks AB äger bara verktyg, maskiner med mera till ett värde av 210 000 kronor. Lån till kreditinstitut och andra skulder är däremot 2,3 miljoner kronor. 

Hyresfastigheten, som var den enda tillgången i Erlandsson Invest, var i dåligt skick. En av hyresgästerna vägrade betala hela hyran. Ulf Erlandsson stämde hyresgästen i tingsrätten, men det slutade med att Hässleholms tingsrätt i december 2014 istället dömde Erlandsson Invest att betala 50.000 kronor till hyresgästen.

Revisorer saknas

Ulf Erlandsson har ingen revisor som granskat bokföringen i något av sina aktiebolag. Detta trots de stora skulderna och att han redovisar att han haft fler än tre anställda under flera år, vilket gör att han borde ha en revisor, enligt Bolagsverket. Det finns heller inte några inskickade revisionsberättelser till Bolagsverket.

Eftersom Erlandsson bara svarar på mejl skickade SVT Nyheter Skåne frågan: Varför har du inte revisor som granskar årsresovisningen?

– Det är lögn. Jag har revisor till mina bolag för både löpande redovisning och bokslut, skriver han.

SVT Nyheter Skåne har bett Bolagsverkets chefsjurist dubbelkolla uppgiften.

– UK Lantbruks AB har aldrig haft revisor och Erlandsson Invest har inte haft revisor sedan 2011, säger Bolagsverkets chefsjurist Peter Källenfors.

Äger hus i Florida

UK Lantbruks AB är det enda företaget, inklusive hans enskilda firma, som redovisar arbetsgivaravgifter. Lönerna är blygsamma. Hösten 2016 redovisade bolaget löner på sammanlagt 36.000 kronor i månaden. Under januari och februari steg lönesumman till 60.000 per månad.

Läs också: SD-kommunalråd vägrar betala tillbaka felaktig ersättning

Ulf Erlandsson driver också ett lantbruk som enskild firma där han inte heller deklarerar några större inkomster. Tvärtom har han de senaste fem åren haft flera miljoner i underskott i sin näringsverksamhet.

Ändå äger Ulf Erlandsson två hus i Florida som han hyr ut på nätet.

”Välkommen till Sarasota, Florida. Siesta Key Beach är rankad som tredje bästa stranden i världen”, skriver Ulf Erlandsson i annonsen. Under högsäsong hyr han ut husen för 12.000 kronor respektive 8.000 kronor i veckan. Hemsidan lade han upp på nätet i augusti 2010.  

Inga revisionsberättelser finns heller i de årsredovisningar som Ulf Erlandsson skickat in. Han vill inte svara på hur det kommer sig att han trots de stora redovisade förlusterna haft råd att köpa två hus i Florida. 

Det är en ”privatsak”, svarar Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet